Snimka s jedne tajvanske autoceste možda na prvu izgleda nevjerojatno, namješteno, ili kao da je nastala uz pomoć specijalnih efekata. No, ako u obzir uzmemo malo fizike i sretnih okolnosti, vrlo lako dolazimo do sasvim logičnog objašnjenja

Za početak, malo fizike. Iza svakog tijela koje nije idealnog aerodinamičkog oblika, kada se ono kreće kroz zrak (ali i kakav drugi fluid), nastaju turbulencije i vrtlozi. U Formuli 1, primjerice, zračni su vrtlozi koje stvaraju bolidi strogo regulirani, vrlo detlajno proučeni, i jedni su od ključnih čimbenika aerodinamičke efikasnosti bolida.

Kod običnih automobila, pak, oni su glavni razlog zašto su svaka vrata prtljažnika, pogotovo kod hatchback vozila, često prekrivena prljavštinom. Vrtlog koji se stvara iza vozila (eng. wake vortex) podiže čestice blata, prašine i vode s ceste i “lijepi” ih za stražnji kraj automobila.

Kod velikih vozila, pogotovo kamiona, ova je pojava još izraženija zbog većeg volumena tijela koje “razdvaja” protok zraka oko sebe. Kada se tako razdvojene struje ponovno sretnu iza vozila, vrtložne sile prilično su snažne. I tu dolazimo do objašnjenja za zabavni video koji se ovih dana pojavio na Internetu, a snimljen je na Tajvanu.

[embedded content]

Na njemu vidimo kamion otvorenog

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen