Autoelektrika je pojam koji obuhvaća sve dijelove auta koji rade pomoću struje, a modernizacijom automobila danas je takvih dijelova sve više. Autoelektrika je postala standard svih automobila i sve je veći broj električnih komponenti u autima. Stoga je bitno obratiti pozornost na to da su svi ti dijelovi funkcionalni.

Iako automobil može bez mnogih svojih električnih dijelova, na primjer bez radija ili podizača prozora,  neki od njih su ipak neophodni. Jedan od takvih je anlaser, dio pomoću kojeg se pokreće motor, ali ima još električnih komponenti koje mnogi smatraju nezamjenjivima i dijelova koji jamče sigurnost u vožnji.

Zbog toga je važno voditi brigu o tome da je autoelektrika ispravna i time osigurati dobar rad automobila u svim uvjetima na cesti.

Najvažniji dijelovi automobilske elektrike

Neke električne komponente u autu su obavezne za njegov rad, dok su neke ugrađene samo kako bi podigle razinu zadovoljstva tijekom vožnje. Bez obzira na njihovu ulogu, sve se zajednički nazivaju autoelektrika. Ovdje ponajviše mislimo na auto-radio ili grijače sjedala te slične komponente koje ne mogu utjecati na rad automobila. Bez njih auto i dalje može biti uključen u promet, ali će patiti ugođaj vožnje i udobnost.

Autoelektrika  - Žarulje za aut
Žarulje za auto su nužne za noćnu vožnju

S druge strane, postoje komponente koje su nužne i bez kojih vožnja nije moguća. Auto svjetla su jedna od komponenti bez kojih se ne možete uputiti na noćnu vožnju i koji osiguravaju sigurnu vožnju svim sudionicima u prometu. Zatim su tu brisači, koji omogućuju dobru vidljivost u slučaju vremenskih nepogoda i padalina. U oba ova slučaja komponente pokreće autoelektrika, stoga je jasno koliko je ona bitna za vaš automobil.

Akumulator i alternator

Dva glavna dijela elektrike auta su akumulator i alternator. Oni su zaduženi za ispravno funkcioniranje automobila. Akumulator je važan za pokretanje auta jer se ne može startati bez struje, a alternator omogućuje autu da se puni tijekom vožnje i tako osigurava da sva elektronika uvijek ima napajanje iz akumulatora.

Autoelektrika - akumulator
Akumulator je jedan glavnih dijelova autoelektrike

Anlaser automobila

Autoelektrika se sastoji od mnogo djelova, no za rad sustava najzaslužniji je anlaser, dio bez kojeg paljenje automobila ne bi bilo moguće. On izvlači električnu energiju iz akumulatora i daje početnu energiju za startanje motora. Nakon što ga starta, on prestaje s radom. Ovaj mali dio ima veliku snagu i iznimno važnu ulogu u pokretanju auta.

YouTube video
Video: Princip rada alnasera- 3d model

Kvarovi autoelektrike na vozilu

Česti kvar vezan uz auto-elektriku je pražnjenje akumulatora, što se može vrlo lako riješiti pomoću punjača za akumulator, ali ponekad može doći i do kvara anlasera. Kvar kod anlasera ili pokretača automobila najčešće je uzrokovana istrošenim četkicama ili pregorjelim rotorom.

U slučaju kvara elektrike u automobilu vaš automehaničar vam ne može pomoći, već se morate obratiti auto-električaru koji je zadužen za popravljanje svih elektroničnih komponenti u vašem autu. S obzirom na to da je autoelektrika vrlo opsežna i osjetljiva, popravke ove vrste je najbolje prepustiti stručnjacima. 

Žarulje za auto su jamac za sigurnost na cesti

Rasvjeta na autu je veoma važna sigurnosna komponenta koja se ne smije zanemariti i koja može jako utjecati na kvalitetu vožnje. Zbog toga je važno obratiti pozornost i na LED žarulje za auto koje mogu jako utjecati na kvalitetu vožnje i vidljivost na cesti.

Postoji nekoliko vrsta žarulja reflektora: 

  • žarulje s metalnom niti
  • halogene žarulje
  • izbojne žarulje 
  • LED žarulje

Na vama je da izaberete koje vam najviše odgovaraju i koje su vam financijski najisplativije.

Vrste žarulja

Žarulje s metalnom niti baziraju se na volframu, a on tijekom vremena isparava i taloži se na staklu radi čega se smanjuje jačina svjetlosti auto rasvjete. Tu su i halogene žarulje koje se također baziraju na nitima od volframa, ali plin koji ispunjava balon nije samo kombinacija dušika i kriptona, već i broma i joda. One su zbog toga duljeg radnog vijeka i jačina rasvjete im se ne smanjuje s vremenom. 

Treća vrsta su izbojne žarulje za auto, koje uopće nemaju žarnu nit, već se svjetlost dobiva stvaranjem svjetlosti putem električnog luka između dvije elektrode. Plin koji ih ispunjava je ksenon ili neon, pa se često i nazivaju prema tome. One su kvalitetom bolje od ranije navedenih jer daju više svjetlosti, troše manje energije, dulje traju i otporne su na udarce.

LED žarulje za auto su vrlo popularne auto žarulje koje tijekom rada uopće ne stvaraju toplinsku energiju već je sva energija usmjerena na rasvjetu. Svjetlost se dobiva putem dioda i takve žarulje imaju visoki stupanj korisnog djelovanja. Mnogi ih vole jer daju autu luksuzan izgled i jer je jačina svjetlosti jednaka u cijelom svjetlosnom snopu.

Članci u istoj kategoriji: