Pregled oči nije samo rutinski obavezni medicinski pregled, već ključan korak u očuvanju vida i zdravlja očiju. Ovaj temeljni pregled omogućuje oftalmolozima da procijene vaš vid, identificiraju bilo kakve abnormalnosti i pravovremeno interveniraju kako bi očuvali ili poboljšali vaš vid. Oftalmolozi su medicinski stručnjaci specijalizirani za dijagnostiku i liječenje različitih stanja oka i vida, pružajući sveobuhvatan pristup brizi o vašim očima. 

Tijekom pregleda, koriste različite testove i tehnike, uključujući provjeru vida, pregled očne pozadine, mjerenje očnog tlaka i testove za procjenu širine vidnog polja. Redoviti posjeti oftalmologu mogu pomoći u otkrivanju problema s vidom u ranoj fazi i pružiti priliku za preventivno djelovanje radi očuvanja zdravlja vaših očiju.

Tko je oftalmolog

Oftalmolog je medicinski stručnjak specijaliziran za: 

  • Dijagnostiku
  • Liječenje 
  • Prevenciju različitih stanja oka i vida

Nakon završetka medicinskog fakulteta, oftalmolozi prolaze kroz dodatnu specijalizaciju koja ih osposobljava za obavljanje raznih procedura i tretmana vezanih uz vid. Njihova stručnost obuhvaća širok raspon područja, uključujući provjeru vida, dijagnozu i liječenje očnih bolesti poput glaukoma, katarakte, makularne degeneracije i dijabetičke retinopatije. 

Osim toga, obavljaju kirurške zahvate na oku, poput kataraktne operacije ili laserske korekcije vida. Njihov cilj je očuvati i poboljšati vid svojih pacijenata te pružiti sveobuhvatnu skrb o zdravlju očiju. 

Kome je i kada potreban pregled oči

Pregled oči važan je za ljude svih dobnih skupina i preporučuje se redovito, posebno u djetinjstvu i starijoj dobi. Djeca bi trebala imati prvi pregled vida u dobi od 6 mjeseci, a zatim opet u dobi od 3 godine i prije polaska u školu. Nakon toga, redoviti pregledi preporučuju se svake dvije godine ili prema uputama oftalmologa. 

pregled oči za djecu
Pregledi oči neophodni su za ljude svih životnih dobi, a posebno u djetinjstvu i starijoj dobi. Djeca bi trebala obaviti prvi pregled oči u dobi od 6 mjeseci, a potom ponovno u 3. godini i prije polaska u školu.

Odraslima se preporučuje pregled oči svake dvije do tri godine, osim ako postoje specifični problemi s vidom ili zdravstveni uvjeti koji zahtijevaju češće preglede. Starijim osobama, posebno nakon 65. godine, preporučuje se redoviti pregled oči svake godine kako bi se otkrili potencijalni problemi s vidom poput makularne degeneracije ili glaukoma. Oni su ključni za očuvanje zdravlja očiju i prevenciju problema s vidom. Sve to možete napraviti u i u nekim optikama u Ljubljani.

Što sve uključuje pregled vida

Pregled vida obuhvaća niz testova i procjena kako bi se utvrdilo zdravlje očiju i kvaliteta vida pacijenta. Oftalmolog ili optometrist prvo provjerava vidnu oštrinu koristeći testove poput Snellenove tablice. Zatim se provjerava refrakcija oka kako bi se utvrdila dioptrija i potreba za naočalama ili lećama za kontakt. Očna pozadina pregledava se kako bi se otkrile moguće abnormalnosti, poput retinalnih bolesti ili glaukoma. 

YouTube video
Što mogu očekivati ​​tijekom pregleda vida?

Mjerenje očnog tlaka važno je za otkrivanje glaukoma. Testiranje vidnog polja provodi se kako bi se procijenila periferna vizija. Osim toga, pregled uključuje procjenu općeg zdravlja očiju, uključujući vanjske strukture oka i suznih kanala. Kompletni pregled vida omogućuje oftalmolozima ili optometristima da pruže sveobuhvatan uvid u zdravlje očiju i potrebe pacijenta.

Različite vrste dioptrija i dioptrijskih naočala

Različite vrste dioptrija i dioptrijskih naočala omogućuju korekciju različitih problema s vidom.

  • Kratkovidnost (miopija) je stanje u kojem osoba ima poteškoća u jasnom vidu objekata na daljinu, dok dalekovidnost (hipermetropija) uzrokuje poteškoće u fokusiranju na objekte blizu.
  • Astigmatizam je stanje u kojem rožnica oka nije sferična, što dovodi do izobličenja vida na svim udaljenostima.
  • Multifokalne leće koriste se za korekciju više problema s vidom, kao što su istovremeni problemi s blizinom i daljinom. 

Različiti tipovi dioptrijskih naočala, poput naočala s jednostrukim vidom, bifokalnih ili progresivnih leća, prilagođeni su potrebama pojedinca i omogućuju jasan vid na različitim udaljenostima. Također, u današnje vrijeme u ponudi se nude i razne sunčane naočale s dioptrijom koje vam omogućuju kompromis između savršenog vida i zaštite očiju od sunca.

Sunčane naočale s dioptrijom sve su popularnije

Sunčane naočale s dioptrijom predstavljaju spoj mode i funkcionalnosti za ljude koji trebaju korekciju vida i istovremeno žele zaštititi oči od štetnih sunčevih zraka. Ove naočale omogućuju jasan vid na otvorenom prostoru, istovremeno pružajući zaštitu od UV zraka. Dostupne su u različitim stilovima i dizajnima, što omogućuje osobama s dioptrijom da izaberu naočale koje odgovaraju njihovom ukusu i potrebama. 

Sunčane naočale s dioptrijom omogućuju jasan vid na otvorenom prostoru
Sunčane naočale s dioptrijom omogućuju jasan vid na otvorenom prostoru, istovremeno pružajući zaštitu od UV zraka.

Također, sunčane naočale s dioptrijom često su izrađene od visokokvalitetnih materijala koji pružaju trajnost i udobnost tijekom nošenja. Osim toga, neki modeli nude dodatne značajke poput polariziranih leća koje smanjuju odsjaj i poboljšavaju vidljivost na jakom svjetlu. Za one koji trebaju dioptrijske naočale, sunčane naočale s dioptrijom su izvrstan izbor za očuvanje vida i stila u isto vrijeme.

Članci u istoj kategoriji: