Ljeto je u grad donijelo visoke temperature i ispraznilo prometnice, no umjesto toga napunilo je sve ceste koje vode na obalu. Bilo da ste zapeli u koloni ili na poslu, jedno je sigurno – nitko se tijekom vožnje ne voli preznojavati. Klima u autu postala je dio standardne opreme koja se danas očekuje od svakog novijeg automobila, jer spašava od mnogih neudobnih putovanja tijekom cijele godine. To je pogotovo očito ljeti, kada ni ventilacija ni otvoreni prozori ne mogu pobijediti temperature koje se stvaraju u automobilu. Uz to, auto-klima svakako je i tiša opcija, koju preferiraju svi koji ne uživaju u zvukovima prometa izvana za vrijeme vožnje. I iako je ljeto već u punom zamahu, nije prekasno da na auto-klimi napravite servis, popravite ju, očistite i napunite.

Ponovno punjenje klime – rješenje mnogih problema

Ako niste pobornik klime, pa ju palite tek kada se u autu atmosfera pošteno zakuha, možda će paljenje klime skrivati neugodno iznenađenje. Bilo da je potrebno dugo vrijeme da se kabina iole rashladi, ili još gore, imate osjećaj da se u nju upuhuje topli zrak, ako klimu ne održavate prije ili kasnije susresti ćete jedan od ovih problema. Kako pak ne biste shvatili da vaša klima ne radi kada ste već na putu, dobro je auto klimu ponovno puniti te promijeniti filtre barem svake dvije godine.

Auto klima

U prosjeku klima u autu godišnje gubi oko 3% do 8% plina iz rashladnog sustava pa se promjena, ako ste česti korisnik klime, neće naglo primijetiti. Uz to, nestankom plina u radu može doći i do zgušnjavanja ulja koje će dodatno otežati rad klime. Kao šlag na tortu, to ulje može smanjiti prohodnost filtra i ventila, a u krajnjem slučaju može dovesti i do ozbiljnijih kvarova koji zahtijevaju ozbiljnije, dugotrajnije i skuplje popravke. S druge strane, promjena plina je jeftin i brz postupak koji u pravilu traje oko 45 minuta te će vas zaštititi od većih troškova, ali i omogućiti bolje hlađenje i ugodnije putovanje.

Čista klima je i sretna klima

S druge strane, održavanje čistoće klime će, osim boljeg rada svakako utjecati i na vaše zdravlje. Dok promjena ulja i rashladnog plina omogućuje ispravan rad klime, čišćenje i dezinfekcija ventilacijskih kanala uvelike utječe na kvalitetu zraka u kabini. Tijekom vremena, u ventilacijskim kanalima može se skupiti vlaga, koja stvara savršene životne uvjete za razne bakterije, plijesni i gljivice, koji uz to mogu prouzročiti stvaranje neugodnih mirisa. Stoga se ventilacijski kanali barem jednom godišnje, nakon dugog perioda ne korištenja, moraju očistiti i dezinficirati.

YouTube video

Jer nitko od nas ne želi udisati bakterije i gljivice, niti biti primoran birati između vrućine i smrada. Također, preporučuje se i zamjena peludnog filtra u unutrašnjosti, na kojemu se tijekom vremena mogu nakupiti razne vrste nečistoća. Iako čišćenje klime možete prepustiti profesionalcima, također ju možete očistiti i sami. Sredstva za dezinfekciju klime mogu se pronaći u mnogim trgovinama specijaliziranim za automobile i opremu, ali često i na benzinskim stanicama te u običnim trgovinama i dućanima u proljeće ili početkom ljeta. Čišćenje klime relativno je jednostavan posao, koji se često svodi na to da sredstvo za dezinfekciju namjestite na ventilacijski otvor i pustite klimu da neko vrijeme radi u praznoj kabini automobila. S obzirom na to, zbilja ne postoji razlog zašto svoju klimu ne biste dezinficirali barem jednom godišnje.

Auto klima

Ugradnja klime u auto

Ako ste jedan od onih nesretnika koji u autu nemaju klimu, a niste pretjeran fan kuhanja tijekom ljetnih mjeseci, svog limenog ljubimca možete unaprijediti ugradnjom klime. U pravilu, ne postoji neko ograničenje u kubikaži i snazi motora, koje bi vas moglo spriječiti u ugradnji – jedinu komplikaciju može predstavljati tvornička priprema automobila. Neki modeli već tvornički u sebi imaju prostor i komponente za ugradnju klime pa se posao svodi na montažu i spajanje žica. Drugi modeli to pak nemaju pa je za ugradnju potrebno više vremena i inovativnosti od strane osobe koja klimu montira. Ugradnja u pravilu traje nekoliko dana, nakon čega će vaš auto biti spreman za (hladniju) vožnju.

Ipak, prije ugradnje svakako treba razmisliti o isplativosti, s obzirom da je ona relativno skupa, što je na kraju i razlog zašto se mnogi ne odlučuju za ugradnju. Bilo kako bilo, bez obzira je li klima ugrađena naknadno ili ne, svakako ju treba dobro održavati, kako bi i dalje mogla raditi za vašu ugodniju vožnju!

Članci u istoj kategoriji: