Općenito o amortizerima

Amortizeri automobila dio su sustava ovjesa. Njihov glavni zadatak je da priguše vibracije koje nastaju tijekom vožnje. Naime, ceste su vrlo često prepune raznih rupa i neravnina i kada automobilski amortizeri nisu ispravni, vožnja postaje vrlo neugodna i gotovo da ćete osjetiti svaku rupu na cesti. 

Osim toga, oni su zaduženi i i za osiguravanje stalnog pritiska kotača na cestu. Da pojednostavimo, ako oni ne bi postajali, kotači bi se lako mogli odvojiti od ceste, što bi moglo biti pogubno za vozača i putnike u autu.

Trajnost amortizera na automobilu

Teško je dati točan odgovor na pitanje koliko bi amortizeri na automobilu trebali trajati s obzirom da to ovisi o više različitih stvari. Najveći utjecaj na njihovo trajanje ima vaš stil vožnje, kao i ceste kojima se vozite. Ako ne vozite agresivno, odnosno ako ne vozite s čestim naglim ubrzavanjima i kočenjima, a ujedno se vozite i po relativno kvalitetnim cestama, možete očekivati njihovu trajnost od čak i do 150 000 kilometara. 

og vožnje po neravnim cestama, upravo su ležajevi amortizera dijelovi koji stradaju među prvima kod ovjesa auta.

Ležajevi amortizera često prvi stradaju

Zbog vožnje po neravnim cestama, upravo su ležajevi amortizera dijelovi koji stradaju među prvima kod ovjesa auta. Srećom, njih je relativno lako zamijeniti i dostupni su u brojnim trgovinama s autodijelovima. Imajte na umu da su oni također namijenjeni točno određenim tipovima vozila, no proizvode iz brojne tvrtke. Zbog toga se i cijene među istim modelima razlikuju. Ako niste sigurni za kojeg proizvođača se odlučiti, najbolje je zatražiti za savjet osobu koja ih prodaje.

YouTube video

U svakom slučaju, bolje se odlučiti za neku nešto skuplju varijantu i tako biti siguran da kupujete ipak nešto kvalitetnije. U suprotnom, ležajevi amortizera bi vam se mogli opet relativno rano istrošiti pa ćete ih opet morati mijenjati puno ranije nego što biste očekivali.

Članci u istoj kategoriji: