Čemu služi ulje za motor?

Od samih početaka strojeva, koristi se ulje koje služi za podmazivanje i hlađenje. Motor kod automobila ne može raditi bez ulja, koje ga podmazuje i pomaže u hlađenju, a osim toga brine se da se dijelovi motora manje trpe i da motor radi kvalitetnije. Kvalitetno ulje i redovna izmjena povećat će radni vijek motora, te će ga i očistiti od ostataka koji su posljedica sagorijevanja goriva. Motorno ulje za auto razlikuje se prema raznim stvarima, a najjednostavnija podjela je na zimska i normalna ulja. U nastavku donosimo više odgovora na pitanje koje ulje odabrati za Vaš automobil.

Vrste motornog ulja

Prema SEA specifikacijama ulja, razlikujemo ulja s oznakom W i ulja koja nemaju tu oznaku. Motorno ulje za auto koje ima W oznaku definira ima sposobnost podmazivanja motora za vrijeme hladnih dana, te je namijenjeno zimi. Motor se najviše troši kada je hladan i početno paljenje može ga oštetiti ako nije podmazan.

YouTube video

Za ljetne temperature tu su ulja bez winter oznake, a kombinacijom oba ulja dobiva se idealno ulje koje štiti motor i na niskim i na visokim temperaturama. Bitno je istaknuti da se ulja različitih gradacija ne miješaju međusobno. Postoje i razne druge specifikacije ulja, te nije SAE jedina. API, ACEA, SEA i OEM su najčešće specifikacije prema kojima dijelimo ulja.

Članci u istoj kategoriji: