Oglašavanje na internetu mnogima je još uvijek tema o kojoj ne znaju baš puno. Čak i ako posjeduju web stranice, ne znaju kako se dobro oglašavati. Danas postoje razne metode oglašavanja, od oglašavanja putem raznih društvenih mreža i slično. No, ono čemu bi svi vlasnici web stranica trebali težiti su organski posjeti, odnosno posjeti koji dolaze putem pretraživanja korisnika na tražilicama. 

Primjerice, prodajete li tepihe, idealno bi bilo da nakon što netko u tražilicu upiše pojam tepisi, da se vaša stranica nalazi što je moguće više rangirana. A u te svrhe su vam potrebne SEO usluge.

Što je SEO

SEO je kratica za koju su mnogi čuli, ali mnogi o njoj znaju jako malo ili gotovo ništa. To je kratica od engl. Search engine optimization. Sam naziv govori o tome da se radi o optimizaciji sadržaja za tražilice. Danas daleko najpopularnija tražilica je Google. I cilj svakog vlasnika web stranice bi trebalo biti što više rangiranje za različite ključne riječi. U praksi to znači da nakon što netko upiše neku ključnu riječ u Google, trebali bi težiti tome da vaša stranica bude prikazana na prvoj stranici. 

Ključna riječ je najvažnija za SEO
Kod izrade svake web stranice radi se kompletna analiza pretraga ključnih riječi

Naime, brojne statistike pokazuju da mnogi uglavnom pogledaju samo one poveznice koje se nalaze na prvoj stranici Google tražilice nakon što upišu određeni pojam. Zato je izrazito bitno na neki način pokušati doći na prvu stranicu, no za određene ključne riječi je to itekako teško.

Ključna riječ je najvažnija za SEO

Ključna riječ je izravno povezana uz SEO. Jer upravo ključne riječi su ono što pokušavate rangirati na Google tražilici. Naravno, postoji mogućnost da upravo to platite putem usluge Google Adwords.

YouTube video
Što je točno ključna riječ ili ključna fraza

No, za neke jednostavne ključne riječi konkurencija je jako velika, a samim time bi bila i cijena takvog oglašavanja. SEO vam nudi mogućnost da to sve dobijete besplatno, no potrebno je puno rada i truda da biste uopće mogli doći do nekih zadovoljavajućih rezultata. 

Brojni alati za pretragu ključnih riječi

Nakon što ste na internet postavili svoje web stranice, morate napraviti istraživanje o tome koja ključna riječ bi dobro označavala vaše web stranice, odnosno koje želite povezati s vašom web stranicom. Opća ključna riječ, kao primjerice ranije spominjani tepisi, teška je za rangiranje jer je zasigurno koristi jako veliki broj različitih web stranica. Ali ako pronađete nešto konkretnije, npr. gusto tkani crni tepisi, onda je već puno lakše napraviti dobro oglašavanje za takvu ključnu riječ.

YouTube video
Najbolji besplatni alati za istraživanje ključnih riječi

Google nudi i svoj alat kojima možete pretraživati ključne riječi, Google keyword tool. No, osim njega možete se poslužiti i brojnim drugim neovisnim alatima u te svrhe. Neki su besplatni, a neke je potrebno platiti. U svakom sluačaju, bolje je imati više izbora jer ćete tako doći do puno boljih rezultata. 

Kvalitetan sadržaj je vrlo bitan za optimizaciju

Dobra odabrana ključna riječ je vrlo bitna za rangiranje vaše stranice, no Googleovi algoritmi redovito provjeravaju stranice i gledaju jesu li one u skladu sa sadržajem i u skladu s ključnim riječima. Odnosno, ako vaše ključne riječi kojima se pokušavati rangirati nisu u skladu sa sadržajem konkretne web stranice, Google tražilica će te otkriti i sav trud će vam pasti u vodu.

Ključna riječ za onpage i offpage SEO
SEO se dijeli na onpage i offpage

Zbog toga, tek nakon što imate dobar sadržaj na stranici, koji uključuje više unikatnih članaka u kojemu se spominju ključne riječi, razmišljajte o optimizaciji za Google

Tvrtke koje nude SEO usluge

SEO spada u područje za koje je potrebno veliko znanje kako funkcioniraju stvari kada nešto unesemo na tražilicu. Upravo zbog toga se mnogi odlučuju jednostavno platiti za oglašavanje putem nekog servisa, nego da pokušaju SEO metodama doći do većeg broja korisnika. Srećom, ako i dalje želite na taj način doći do posjetitelja, postoje brojne tvrtke koje nude upravo SEO usluge

Odaberite realnu ključnu riječ
Ključna riječ je popularna riječ koju internet korisnici upisuju u tražilice

A one se sastoje od više različitih metoda. Svaka ozbiljna tvrtka će uvijek na početku napraviti isti korak, a to je detaljan pregled vaše web stranice. Osim sadržaja, postoje i određena pravila kojih se dobro pridržavati koja također utječu na rangiranje, a ona se odnose na sami izgled web stranice (kako je postavljen tekst, slike, tekstovi itd).

Kvalitetni članci s ključnim riječima kao korak do uspjeha

Brojne tvrtke koje nude SEO usluge imaju svoje razrađene metode kojima nastoje pomoći korisniku da dođe do cilja, odnosno do dobrog rangiranja svoje web stranice. No, većina takvih tvrtki će se vjerojatno složiti da su kvalitetni članci jedan od najvažnijih dijelova. Prije svega, na stranici je potrebno što je više moguće specijaliziranih tekstova za ono o čemu je namijenjena web stranica. Ključna riječ odnosno ključne riječi također se moraju nalaziti unutar tih tekstova jer će Google na taj način znati da je takav članaka relevantan.

Osim toga, ključna riječ koja se pojavljuje u raznim člancima na internetu i koja ima poveznicu na vašu web stranicu isto ima veliki kredibilitet kod Google tražilice. Zato će dio aktivnosti brojnih tvrtki koje nude SEO aktivnosti biti upravo taj dio jer se pokazalo da je to odličan način za rangiranje web stranica. Takvi članci moraju biti čitki i ključna riječ se mora pojaviti na nekoliko mjesto u tekstu. 

Google često mijenja pravila po pitanju ključnih riječi

Google kao tražilica redovito se nadograđuje te je pretraživanje iz godine u godinu sve lakše i bolje, odnosno dobivaju se kvalitetni rezultati pretraživanja. Upravo zbog toga je bitno i da su svi članci koji imaju poveznicu na vašu stranicu dobro napisani, nešto duži te da sadrže pripadajuću oznaku. Isto tako, do prije nekoliko godina, za ovako nešto bili su dovoljni i vrlo mali članci, od svega nekih 100 riječi. Danas je situacija bitno promijenjena i za uspjeh na Google tražilici potrebno je imati puno više kvalitetnih članaka, ali i dosta dužih nego prije. Isto vrijedi i za članke koji se ne nalaze na vašoj webstranici, već nekoj drugoj.

Odaberite realnu ključnu riječ

Ključna riječ i potraga za njom je proces koji može potrajati. Naime, konkurencija je sve veća i za brojne jednostavne ključne riječi je veliki interes. Zato se bolje fokusirati na one nešto duže ključne riječi i pokušati se rangirati za njih. Jednom kada vam to pođe za rukom, pokušajte i s onim nešto kraćim varijantama i gledajte kako vam raste broj posjetitelja i potencijalnih kupaca na web stranici.

Članci u istoj kategoriji: