Svi oni koje obavljaju neke poslove putem interneta ili posjeduju vlastite web stranice, znaju koje sve usluge moraju ugovoriti. A naravno, znaju i kako je iznimno važno da se web stranice nalaze iza neke domene zanimljivog naziva. Domene predstavljaju identifikaciju na internetu pa je zato vrlo važno da su dobro odabrane. A kako biste ih mogli koristiti, bit će potrebno da se ugovori usluga registracija domena koje vam to omogućuje.

Osim nje, vrlo važan je hosting web stranica koji će vam omogućiti da ih smjestite na neko računalo (server) kako bi stalno bile dostupne na internetu, odnosno kako bi im korisnici mogli bilo kada pristupiti.

Zašto je potrebna registracija domene

Kao što je već spomenuto u uvodu, registracija domene na internetu je postupak putem koje se neka domena veže uz određene web stranice. Svaka domena sastoji se od:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Naziv predstavlja onaj prvi dio koji će korisnici upisati u svoj internetski preglednik, nakon toga slijedi točka pa na kraju ekstenzija. Zbog toga je vrlo važno da je naziv što kraći i pamtljiviji, kako bi korisnicima bilo što lakše to upisati, ali i zapamtiti. Naravno, ponekad to baš nije moguće postići pa se potrudite da taj naziv bude ipak što jednostavniji.

registracija domene s najpopularnijom ekstenzijom .com
Domene predstavljaju identifikaciju na internetu. Kako biste ih mogli koristiti, bit će potrebno da se ugovori registracija domena koje vam to omogućuje. Prvi dio će korisnici upisati u svoj internetski preglednik, nakon toga slijedi točka pa na kraju ekstenzija. Najpopularnija je ekstenzija .com.

Ekstenzije mogu biti razne, ali mnogi se odlučuju za najpopularniju .COM ekstenziju, ako je to ikako moguće. 

Jedinstvena domena

Ono što sve domene moraju zadovoljiti je da budu jedinstvene, odnosno može postojati samo jedna domene s istim nazivom i istom ekstenzijom. Upravo zbog toga se i ugovara registracija domene, jer jednom kada netko tu kombinaciju registrira, druga osoba to više neće moći. Zbog toga je prvi korak uvijek provjera domene, odnosno potrebno je upisati željeni naziv i ekstenziju. Sustav će tada provjeriti je li ta kombinacija slobodna i ako jest, moći ćete nastaviti s registracijom domene.

Ako je kombinacija zauzeta, imate tri mogućnosti:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti naziv i ekstenziju

Najjednostavnije je svakako promijeniti samo ekstenziju, a ostaviti naziv, pogotovo ako ste već riješili sve ostalo. 

Redovito obnavljanje registrirane domene

Nakon što uspješno završite postupak registracije domene, dobit ćete je na korištenje na određeno razdoblje. Tijekom tog razdoblja, nitko drugi neće više moći registrirati baš tu istu kombinaciju. No, nakon što to razdobolje prođe, potrebno je da ponovo registrirate domenu kako je ne biste izgubili, odnosno kako ne biste izgubili prava na njezino korištenje. 

Nakon registracije domene, dobit ćete je na korištenje
Nakon registracije domene, dobit ćete je na korištenje na određeni period. U tom razdoblju nitko drugi ne može registrirati istu domenu.

Tvrtka putem koje ste obavili registraciju domene će vas o tome pravovremeno obavijestiti, no svakako nemojte čekati zadnji trenutak kako ne bi došlo do problema. To je pogotovo važno za velike poslovne stranice, jer u slučaju gubitka domene, to bi moglo značiti i kraj poslovanja. 

Domaće i strane informatičke tvrtke s internetskim uslugama

Danas postoje brojne domaće i informatičke tvrtke koje nude različite internetske usluge. Registracija domene je usluga koju će vam vjerojatno ponuditi gotovo sve takve tvrtke. Isto je i ako primjerice trebate web hosting. Također, važno je napomenuti da se razina kvalitete takvih usluga neće razlikovati bez obzira odlučite li se za neku domaću tvrtku ili za neku stranu tvrtku.

Razlog zašto se korisnici često ipak radije okreću nekoj hrvatskoj informatičkoj tvrtki je u tome što će moći sve obaviti na hrvatskom jeziku, jer ima onih korisnika kojima strani jezici nisu jača strana.

Zato kad ugovore registraciju domene ili neku drugu uslugu, puno lakše će to obaviti na domaćem jeziku. A isto tako, kasnije će puno lakše i brže doći do pomoći ako im bude potrebna. 

Hosting web stranica kao druga važna usluga

Osim gore navedene usluge vezane za domenu, još jedna usluga je vrlo važna koja će vam biti potrebna, a to je hosting web stranica. Riječ je o usluzi koja će vam omogućiti da svoje web stranice smjestite na neki server kako bi im korisnici mogli pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta. A server je zapravo udaljeno računalo koje je stalno spojeno na internet. Web hosting također možete ugovoriti putem raznih domaćih i stranih tvrtki, dostupne su različite vrste, kao npr:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Dedicirani server itd.
YouTube video
Što je web hosting i kako funkcionira? (Za potpune početnike)

Dijeljeni hosting web stranica je najjeftinija vrsta i ima određene nedostatke, ali onima koji traže nešto jednostavno za osobne web stranice će biti i više nego dovoljan. VPS web hosting je mnogima najoptimalnije rješenje, a za one koji traže najbolji web hosting, dedicirani server je najbolja opcija. On nudi zakup cijelog servera koji je onda samo vama na raspolaganju.

Članci u istoj kategoriji: