Internet je danas prepun raznih web stranica. Neke od njih su poslovne, neke su osobne. Mnoge tvrtke danas posjeduju i svoje web stranice kako bi se predstavile još većem krugu ljudi. Isto tako, današnje mlade generacije često uglavnom informacije traže samo putem interneta i zbog toga je vrlo važno biti prisutan na internetu na taj način.

A kako biste bili prisutni na internetu, osim samih web stranica, trebat će vam i još barem dvije usluge. Prva je web hosting koji omogućuje njihovo smještanje na nekom serveru i možete ga ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki. A druga usluga je registracija domene putem koje ćete domenu povezati s web stranicama.

Zašto je potreban web hosting

Kako što je spomenuto u uvodu, internetski web hosting je usluga putem koje ćete svoje web stranice smjestiti na neki server. Kada to ne niste ugovorili, morali biste ih postaviti na svoje računalo koje bi trebalo biti stalno upaljeno i stalno spojeno na internet. To naravno nije praktično rješenje pa je hosting internetskih stranica jedna od osnovnih usluga koju ćete trebati ugovoriti. Postoje različite vrste, ali tri najpoznatije su:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Dedicirani server

U nastavku pročitajte nešto više od svakom od njih, ali i što je provjera domene i registracija domene koja će vam također biti potrebna. 

Dijeljeni hosting internetskih stranica

Tražite li najjeftinije rješenje, onda je to dijeljeni hosting internetskih stranica. Ova usluga će vam omogućiti da dobijete jedan dio na nekom serveru na koji onda možete prebaciti svoje web stranice te će one stalno biti dostupne korisnicima (naravno, nakon što ih povežete s nekom domenom). To je zapravo i jedan od nedostataka ovog rješenja. Naime, budući da ste dobili dio nekog servera, u slučaju bilo kakvog problema s tim serverom koji su možda prouzročili drugi korisnici, vi ćete također to osjetiti, odnosno web stranice će se sporije otvarati ili neće uopće.

web hosting internetskih stranica za svoje web stranice
Dijeljeni web hosting internetskih stranica će vam omogućiti da dobijete jedan dio na nekom serveru na koji onda možete prebaciti svoje web stranice.

Osim toga, nećete imati gotovo nikakve mogućnosti prilagodbe tog svog dijela na serveru što se tiče instaliranja programa i slično. Ako vam to ne predstavlja problem, onda je dijeljeni hosting internetskih stranica dobro rješenje na za vaše potrebe.

Bolji i pouzdaniji smještaj web stranica

Tražite li ipak neko bolje i naprednije rješenje, onda bi to mogao biti VPS web hosting.

  • On je sličan dijeljenom, ali u ovom slučaju ćete dobiti virtualno mjesto na serveru čime nestaju nedostaci dijeljenog hostinga.
  • To znači da drugi korisnici neće utjecati na vas i vaše web stranice svojim radom, ali i znači da ćete moći dodatno personalizirati svoj dio servera, budući da je ovaj puta riječ o virtualnom mjestu.
  • Tako ćete moći instalirati željene programe, koristiti razne platformske alate, mijenjati razne postavke i slično.

Zbog toga se danas mnogi odlučuju upravo za VPS web hosting koji nudi odličnu vrijednost za novac.

Dedicirani server kao ultimativno rješenje

Za one korisnike koji uvijek traže ono najbolje rješenje, to je ovdje dostupno u obliku dediciranog servera. Ovakav web hosting omogućuje da zakupite cijeli server koji ćete samo vi koristiti. Glavna prednost je odmah vidljiva: samo vi imate server na korištenje i samo vi ste odgovorni za sve što se na njemu događa. S jedne strane je to odlična opcija, ali s druge strane morate biti svjesni da morate pripaziti da sve dobro namjestite kako bi sve radilo kako treba.

Web hosting u obliku dediciranog servera
Web hosting u obliku dediciranog servera omogućuje da zakupite cijeli server koji ćete samo vi koristiti.

Ako niste sigurni da možete to sami sve napraviti, onda je najbolje zaposliti neku osobu ili povjeriti nekoj tvrtki posao upravljanja hostingom internetskih stranica kako bi sve bilo dobro podešeno.

Provjera domene prije registracije

Provjera domene na internetu je uvijek prvi korak prije nego tu istu domenu pokušate registirati. Naime, provjera domene se vrši kako bi se provjerilo je li netko već prije vas registrirao istu kombinaciju naziva i ekstenzije. Ako jeste, vi to nećete moći napraviti nego ćete morati:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti naziv i ekstenziju

Većina korisnika se tada odlučuje promijeniti ekstenziju kako bi ostali pri onom nazivu koji su prvotno odabrali. Nakon što se uspješno prođe taj korak, može se nastaviti dalje.

YouTube video
Registracija domene: sve što trebate znati

Registracija domene nakon tog prvog koraka je vrlo jednostavna i bit će potrebno samo još upisati ostale potrebne podatke i nakon plaćanja ćete dobiti potvrdu da je registracija uspješna. Nakon uspješne registracije domene možete je povezati sa svojim web stranicama i  nakon toga će im moći pristupiti korisnici s bilo kojeg kraja svijeta, u bilo kojem trenutku.

Članci u istoj kategoriji: