Svi oni koji se odluče otvoriti neku web trgovinu ili žele postaviti svoje web stranice na internet, trebali bi razmisliti koje im je ciljano tržište. Ako se žele predstaviti globalno, odnosno ako nemaju točno određeno tržište, onda je najbolje registrirati neku globalnu domenu. Najpopularnija je svakako .COM, no problem je što su danas brojni nazivi koji su povezani s njom već zauzeti pa ćete možda imati problema s registracijom.

Ako se pak planirate predstaviti samo domaćem tržištu, onda je najbolja opcija HR domena. Riječ je o hrvatskoj nacionalnoj domeni. Uz kvalitetan web hosting, to će biti najbolja opcija za dobro poslovanje.

Što su nacionalne domene

Nacionalne domene su one koje su karakteristične za određenu zemlju, a lako se raspoznaju po kratici. Kratica je zapravo kratica te zemlje. Tako je HR domena zapravo hrvatska nacionalna domena zbog te prepoznatljive kratice. Svaka zemlja određuje svoja vlastita pravila koja se tiču registracije i kojih se morate pridržavati prilikom njezine registracije.

najbolja opcija je HR domena
Ako se planirate predstaviti na domaćem tržištu, onda je najbolja opcija HR domena.

Također, svaka zemlja ima određenu organizaciju koja je glavna po pitanju tih domena, u Hrvatskoj je riječ o organizaciji Carnet. Upravo zbog toga, mnogi ovu vrstu domena nazivaju i Carnet domene.

Odaberite najbolju HR domenu

HR domena je dostupna u dva oblika:

  • Naplatna
  • Besplatna

Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke kojih biste trebali biti svjesni prije nego se odlučite za registraciju jednog od tih oblika. Naplatna HR domena je gotovo identična globalnim domenama budući da nema nekih posebnih pravila kojih se potrebno pridržavati prilikom registracije. 

Jedino što je bitno je da nitko prije vas nije registrirao upravo isti takav naziv jer može postojati samo jedna ista, unikatna domena s istim nazivom.

Besplatna varijanta pri registraciji nacionalne domene

Ako se odlučite za besplatnu HR domenu, morate biti svjesni određenih nedostataka ili bolje rečeno, ograničenja. Jedan od nedostataka koji će nekima biti problematičan je činjenica da možete registrirati samo jednu takvu domenu po korisniku. Osim toga, nije moguće odabrati potpuno proizvoljan naziv, već se potrebno pridržavati određenih pravila, koja se tiču naziva vaše tvrtke i slično.

besplatne HR domene
Kod besplatne HR domene možete registrirati samo jednu takvu domenu po korisniku.

Ipak, za sve one koji na internet planiraju postaviti svoje osobne web stranice, besplatna HR domena mogla bi biti odličan izbor. U kombinaciji uz neki jeftini web hosting, za vrlo malo novca moći ćete svoje web stranice postaviti na internet.

Tvrtke koje nude razne informatičke usluge

Danas na tržištu možete pronaći brojne tvrtke koje nude razne informatičke usluge koje bi vam mogle biti potrebne kada na internet želite postaviti svoje web stranice. Tako ćete putem njih moći ugovoriti web hosting koji će vam omogućiti da web stranice smjestite na neki server, ali i isto tako ćete putem njih moći ugovoriti i razne druge usluge. 

web hosting informatičke usluge
Brojne tvrtke nude razne informatičke usluge koje bi vam mogle biti potrebne kada na internet želite postaviti svoje web stranice. Tako ćete putem njih moći ugovoriti web hosting koji će vam omogućiti da web stranice smjestite na neki server.

Ako se odlučite za registraciju naplatne HR domene, to ćete također moći obaviti putem njih. Prvi korak koji ćete pri tome morati napraviti je provjera raspoloživosti domene. Taj korak je zapravo vrlo jednostavan i bit će potrebno samo da unesete željeni naziv koji ćete kombinirati s ekstenzijom .HR. Ako je željena kombinacija slobodna, moći ćete je registrirati.

U slučaju da željena kombinacija nije slobodna, morat ćete napraviti neke izmjene. Zato je preporučljivo da prije nego krenete s izradom web stranice, odmah registrirate domenu, kako biste bili sigurni da ćete dobiti baš onu koja vam je potrebna.

Razne vrste web hostinga

Osim što će vam trebati domena, za uspješno korištenje web stranica, bit će potrebno i da ugovorite web hosting. Riječ je o usluzi pomoću koje ćete web stranice smjestiti na neki server kako bi one stalno bile dostupne na internetu i kako bi im se moglo pristupati u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta. Iako postoji više vrsta, kao najpopularnije se izdvajaju:

  • Dijeljeni web hosting
  • VPS 
  • Dedicirani server
YouTube video
Video o 5 različitih vrsta web hostinga

Dijeljeni web hosting internetskih stranica omogućuje da dobijete prostor na nekom serveru za svoje web stranice, no neće vam dati gotovo nikakve mogućnosti za prilagodbu i izmjenu nekih postavki. Puno bolje rješenje je onda VPS internetski hosting koji omogućuje dobivanje virtualnog mjesta na serveru, ali baš zbog toga možete onda i mijenjati određene postavke i slično.

Za one koji traže najbolje moguće rješenje kada je u pitanju web hosting na internetu, u ponudi je dedicirani server. U ovom slučaju ćete dobiti cijeli server za vlastito korištenje i vi ćete biti odgovorni za sve što se događa na serveru. Naravno, imajte na umu da za ovo morate imati i određeno informatičko znanje.

Članci u istoj kategoriji: