Kako bi web stranice bile dostupne svima na internetu, potrebno je imati ugovorenu usluga hostinga. To je zapravo usluga koja omogućuje da se vaša web stranica postavi na neki server koji je stalno povezan s internetom. To znači da kada neko unese vašu domenu u preglednik, oni će vidjeti vašu web stranicu.

To je najbolje rješenje jer u slučaju da ne ugovorite tu uslugu, morate biste neprekidno imati upaljeno računalo koje bi stalno moralo biti povezano na internet kako bi vam web stranice bile stalno dostupne. Naravno, to rješenje većini nije prihvatljivo pa se zato odlučuju na ugovaranje ovakve usluge putem neke od informatičkih tvrtki.

Vrste hostinga na internetu

Hosting web stranica danas se može ugovoriti putem brojnih tvrtki, a birati možete čak i one strane tvrtke. Svaka od njih nudi neke posebno prilagođene pakete koji sadrže određen skup usluga i alata, a a također i svaka od njih nudi više različitih vrsta hostinga. Kod većine tvrtki pronaći ćete sljedeće 3 vrste koja su danas među popularnijima:

  • Shared (dijeljeni) hosting – najjednostavniji i najjeftiniji oblik; korištenjem ove usluge se vaše web stranice smještaju na server koji je podijeljen na više manjih dijelova i svakim tim dijelom raspolaže drugi korisnik. Ovdje se može primijetiti i njegova najveća mana, a to je da dijelite resurse servera s drugim korisnicima.
  • VPS hosting – ovdje je riječ o virtualnom privatnom serveru; karakteriziraju ga neovisni resursi od drugih korisnika što ujedno znači i da možete na tom svom dijelu instalirati željene programe, mijenjati potrebne postavke i slično. Ova vrsta definitivno vam omogućuje više kontrole nad vašim web stranicama, a cijenom spada u prihvatljivija rješenja pa se mnogi danas odlučuju upravo za ovu vrstu.
  • Dedicated (namjenski) hosting – tražite li najbolje rješenje, onda je to ovo; imate cijeli server na raspolaganju, odnosno svi njegovi resursi i memorijski prostor su namijenjeni samo vama. Zbog toga je ovaj internetski hosting najskuplja opcija, ali daje vam maksimalnu kontrolu i sigurnost te je to izbor većih korporacija.

Kako odabrati najbolji web hostig

Kada tražite najbolji web hosting, morate razmisliti tome koje su točno vaše potrebe, ali i koliki vam je budžet. Ako je riječ o nekim manjim, nezahtjevnim web stranicama, kao što su razne osobne, dijeljeni web hosting će vam biti sasvim dovoljan. 

Hosting web stranica se može ugovoriti
Hosting web stranica se može ugovoriti putem brojnih tvrtki, a birati možete čak i one strane tvrtke.

Ako pak imate neki veći projekt, ili ako želite više kontrole i sigurnosti, tada biste trebali razmisliti o VPS ili dedicated hostingu kao mogućim rješenjima. Oni će vam omogućiti puno više kontrole, a uz registriranu domenu koju ćete povezati, imat ćete gotovo rješenje.

Izrada i postavljanje web stranica na neki server

Kada ste riješili pitanje hostinga internetskih stranica i registrirane domene, sljedeći korak je postavljanje vaše web stranice na server i povezivanje s domenom kako bi joj drugi korisnici mogli pristupiti. 

registrirane domene web stranica
Čak i ako ste ugovorili dobar smještaj web stranica, bez registrirane domene koja je povezana s web stranicama nećete imati koristi.

Također, ako već nemate gotovu web stranicu, osim što je možete napraviti ručno korištenjem raznih programskih jezika i kodiranjem, možete koristiti i neku platformu za izradu web stranica poput WordPressa ili Wixa. Te platforme nude gotove predloške i alate za izradu web stranica bez potrebe za kodiranjem, a to je idealno za sve one koji nemaju dovoljno informatičkog znanja ili jednostavno nemaju vremena za izradu od početka.

Pripazite na podršku koja vam osiguravaju informatičke tvrtke

Informatičke tvrtke putem kojih možete ugovoriti web hosting moraju vam pružati podršku za sva pitanja i probleme koje možete imati, kao i osigurati sigurnost servera i podataka. Nije potrebno dodatno napominjati da je sigurnost podataka iznimno važna, jer svako kršenje sigurnosti može imati ozbiljne posljedice za vašu web stranicu, ali i za vašu tvrtku. 

registrirane domene
Ako planirate još naknadno i registrirati domenu, preporuka je da sve napravite putem iste tvrtke.

Zato kada birate tvrtku putem koje ćete ugovoriti usluge, pročitajte sve uvjete korištenja i politiku sigurnosti. Također, ako planirate još naknadno i registrirati domenu, preporuka je da sve napravite putem iste tvrtke. Na taj način ćete vjerojatno dobiti i neki popust, a osim toga, kasnije ćete lakše dobiti pomoć, ako vam bude potrebna.

Ništa bez kvalitetnog naziva domene

Čak i ako ste ugovorili dobar smještaj web stranica, bez registrirane domene koja je povezana s web stranicama nećete imati koristi. Naime, domene na internetu predstavljaju adresu, odnosno ono što korisnik upisuje u svoj preglednik kako bi pristupio web stranici. 

YouTube video
Kako do registrirane domene?

Zato je prije svega važno imati zanimljiv i pamtljiv naziv internetske domene, a nakon toga i da se dobro reklamirate. Tek kada budu bili zadovoljeni svi kriteriji, možete očekivati dobre poslovne rezultate, ako imate neku tvrtku ili obrt koju predstavljate putem interneta.

Članci u istoj kategoriji: