Iako su putovanja vrlo uzbudljiva i zanimljiva, ona vrlo često kod mnogih izazivaju probleme vezane uz pakiranje i prijenos stvari. Bilo da se radi o svakodnevnim potrepštinama ili pak o prijenosu sportskih rekvizita, krovni nosači za auto su odlično rješenje jer nude dodatan prostor za prijenos ovih stvari. 

Jedna od njihovih glavnih karakteristika je iznimno jednostavno i brzo postavljanje na krov automobila, a ujedno su i vrlo pristupačan dodatak. Osim što pružaju dodatan prostor za pohranu i prijenos, dodatno osiguravaju teret pa je svako putovanje i vrlo sigurno, bilo da se radilo o nosačima za skije, nosačima za kajake ili pak nosačima krovne kutije.

rlo pristupačan dodatak.

Nužni dijelovi za putovanje autom

Unatoč činjenici da je upotreba krovnih nosača vrlo jednostavna i brza, važno je znati da ona ipak zahtijeva postojanje nekih dodatnih dijelova. Naime, kako bi se krovni nosači za auto postavili na krov, potrebno je kupiti postolje i vijke za njih. Postolja se uz pomoć vijaka pričvršćuju na krov automobila kako bi krovni nosači bili maksimalno stabilni i sigurni za prenošenje svih vrsta predmeta i rekvizita. 

Isto tako, za postavljanje vrlo je važno pratiti upute proizvođača koje se dobivaju u svakom kompletu te se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Osim samih uputa proizvođača, odlične savjete za postavljanje mogu vam dati i djelatnici u trgovinama dodatnom automobilskom opremom.

Model i tip krova automobila

Iako su automobilski krovni nosači u posljednje vrijeme vrlo popularni i lako dostupni velikim broju korisnika, ono što je specifično za njih je to da se prilikom njihove kupnje ipak treba obratiti pozornost na sljedeće parametre:

 • Model automobila
 • Tip krova automobila

Ovisno o modelu automobila krovni nosači mogu biti veći ili manji, s većom ili manjom nosivošću tereta koji se prenose. Isto tako, ovisno o tipu krova automobila oni se mogu ili ne mogu postaviti na njega. 

Naime, ako je krov vašeg automobila tzv. panoramski, odnosno stakleni, tada se oni neće moći montirati na njega. Ista je situacija i ako krov vašeg automobila ima bilo kakav reljef po sebi.

Unatoč činjenici da je upotreba krovnih nosača vrlo jednostavna i brza, važno je znati da ona ipak zahtijeva postojanje nekih dodatnih dijelova.

Univerzalni modeli automobilskih krovnih nosača

S obzirom na sve brži razvoj industrije automobilskih dodataka, osim klasičnih tipskih krovnih nosača koji se postavljaju na točno određeni model automobila, na tržištu danas postoje i tzv. nosačima za skije koji se mogu postaviti na sve tipove automobilskih krovova. 

Ova vrsta vrlo je popularna kod korisnika jer uvelike olakšava izbor samog modela jer smanjuje mogućnost pogreške tijekom izbora. Isto tako, oni su odličan izbor i za sve vlasnike nešto starijih modela automobila za koje na tržištu možda ne postoje tipski modeli.

Moderni modeli za prijevoz stvari autom

Uz univerzalne modele, još jedna inovacija vezana uz njih je i postojanje modela kod kojih za postavljanje nisu nužni držači i vijci. Naime, neki proizvođači dosjetili su se kako korisnicima dodatno olakšati proces postavljanja pa su tako proizveli krovne nosače s magnetom. U tom smislu sadrže iznimno jak magnet uz pomoć kojeg se na neki način lijepe za krov automobila. 

Unatoč činjenici da su magnetni krovni nosači vrlo laki za postavljanje, oni ipak imaju i svoja ograničenja u smislu brzine vožnje, ali i činjenice da se povremeno moraju skidati i čistiti te ponovno postavljati što svakako oduzima dio vremena tijekom putovanja.

Na tržištu danas postoje i tzv. nosačima za skije koji se mogu postaviti na sve tipove automobilskih krovova. 

Velik broj mogućnosti postavljanje na krov auta

Osim činjenice da je ulaganje u krovne nosače za auto ulaganje i u povoljan dodatni prostor tijekom putovanja, to je ujedno i dugoročno ulaganje jer su oni multifunkcionalni i mogu služiti za prijenos raznih stvari poput:

 • Skija
 • Kajaka
 • Krovne kutije
 • Snowboarda
 • Bicikala

Od svih navedenih, prijenos skija i bicikala jedna je od najučestalijih namjena pa ne čudi činjenica da je tijekom zimskih mjeseci potraga za nosačima za skije vrlo nepredvidiva i ponekad teška jer su isti vrlo traženi. Upravo zbog toga, važno je sve nabaviti na vrijeme kako biste si osigurali svoju pomoć u organizaciji i prostoru.

YouTube video

Nosači za skije su sve traženiji

Kao što je prethodno spomenuto, automobilski nosači za skije jedan su od najtraženijih dodatnih automobilskih dijelova, posebno u zimskom razdoblju. Ono što je vrlo važno znati prije kupnje nosača za skije za auto je to da se nikada ne trebaju kupiti oni koji imaju veću nosivost od one koja vam je zaista potrebna. Naime, nosači za skije se dijele u nekoliko skupina, odnosno za broj skija koju su namijenjeni:

 • Za dva para skija
 • Za četiri para skija
 • Za šest parova skija
 • Za osam parova skija

Odaberite one koji vam trebaju i uputite se u zimske krajeve te uživajte u skijanju.

Članci u istoj kategoriji: