Birajte novije gume

Osim oznaka o dimenzijama i prilagođenosti auto gume za različite brzine i težine tereta, na njojtakođer možete pronaći i oznake o datumu proizvodnje. Oznake dolaze u formatu četveroznamenkastog broja s oznakom DOT. Prve dvije znamenke koda označavaju tjedan, a druge dvije godinu u kojoj je guma proizvedena. 

Tako kod kupnje možete birati gume za auto i po njihovoj starosti, a prema pravilima, auto guma se smatra novom do 6 godina od proizvodnje. Iako ne gubi na kvaliteti ni nakon tog vremena, ako je čuvana u dobro kontroliranim uvjetima, preporučuje se izbjegavanje kupovanja auto guma starijih od  godina.

YouTube video

Nove gume za automobil

Teško je reći nakon koliko vremena je potrebno mijenjati gume na automobilu. Taj podatak ponajviše ovisi o tome koliko često vozite, po kojoj podlozi se najčešće krećete i na koji način vozite. Ipak, postoje neki pokazatelji koji vam mogu pomoći utvrditi je li vrijeme za promjenu. Prije svega, treba provjeriti dubinu profila. Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume je 1,6 milimetara, dok je za zimske gume 4 milimetra. Ako su profili manje vrijednosti od propisanog, vrijeme je za promjenu i za traženje “akcija zimske gume“. 

Uz to, i ljetne i zimske gume za auto na sebi imaju marker istrošenosti – vertikalne crte koje se nalaze između profila. Ako su markeri istrošenosti spojeni s profilom, vrijeme je za nove gume. Oštećenje je također razlog za kupnju nove auto gume – čak i ako vam se čini da je s njom sve u redu, ona će nakon oštećenja polako gubiti pritisak. Na kraju, ako ste s vašim zimskim ili ljetnim gumama prešli više od 65 000 kilometara, vrijeme je za izmjenu.

Članci u istoj kategoriji: