Motor automobila je svakako njegov najznačajniji dio. I za njegovo ispravno funkcioniranje zaslužni su i brojni drugi autodijelovi. Govorimo li o njegovom osnovnom konstrukcijskom elementu, onda je to zasigurno blok motora. Kao što je navedeno ranije, karakterističnog je izgleda i upravo zbog toga su na njega spojeni gotovo svi ostali dijelovi motora.

Blok motora

Bregasta osovina kao važan dio automobila

Još jedan od vrlo važnih dijelova motora je i bregasta osovina. Ovakav naziv nije slučajan. Pogledate li je izbliza, lako se mogu uočiti brijegovi koji služe za otvaranje i zatvaranje ventila koji se nalaze duž cijele njezine površine.

YouTube video

Najčešće se nalazi u glavi motora, odnosno iznad cilinara. Za pogon bregaste osovine najčešće se koristi zupčasti remen. Ponekad može doći i do njegovog pucanja što uzrokuje sudaranje između klipa i otvorenih ventila. U idealnom slučaju kada se to dogodi će biti potrebno samo zamijeniti klipove, no ponekad to neće biti dovoljno, nego ćete morati zamijeniti cijelu glavu motora. Osim putem zupčastog remena, bregasta osovina se može pokretati i putem lanca, koji je po izgledu najsličniji onom s bicikla.

Bregasta osovina karakteristična je za svaki model automobila pa prilikom kupnje morate pripaziti da kupite odgovarajući model. Kupnja u web trgovini Silux.ba če vam biti od velike pomoći, s obzirom da vam nudi mogućnost da odaberete svoj model automobila te će vam se prikazati svi autodijelovi koji su dostupni i koji odgovaraju baš vašem modelu automobila. Ista stvar je i prilikom kupnje bregaste osovine. Kada svemu tome dodamo i nerijetko nižu cijenu nego u lokalnim trgovinama s autoopremom, to je svakako dovoljan razlog da idući put provjerite i ponudu neke web trgovine.

Članci u istoj kategoriji: