Kako bi automobil ispravno radio, potrebno je da svi njegovi dijelovi ispravno rade. A najvažniji dio svakog automobila je njegov motor. On ga pokreće i omogućava mu kretanje. Riječ je o vrlo složenom dijelu automobila koji se sastoji od brojnih sitnih dijelova od kojih svi odrađuju određeni dio kako bi zapravo sve ispravno funkcioniralo.

A kada se govori o nekom osnovnom dijelu motora, njegovoj bazi, onda je to svakako blok motora. Na njega su pričvršćeni gotovi svi dijelovi od kojih se motor sastoji te se zbog toga može promatrati kao njegov temeljni dio.

Materijali izrade bloka

Automobilski blok motora kakav se može pronaći u današnjim automobilima može biti izrađen od više različitih materijala. Tri najčešće korištena su:

 • aluminij
 • lijevano željezo
 • legura željeza i drugih metala (kao npr. nikal i krom)

Kod dizelskih motora manjeg obujma se još uvijek dosta često koristi lijevano željezo kao materijal zbog većih unutarnjih opterećenja. No, kod većine drugih automobila, aluminij je materijal koji je postao dominantan.

Blok motora automobila od aluminijske legure

Proizvođači automobila pri projektiranju novih modela imaju nekoliko stvari koje žele postići. Osim same atraktivnosti i dobrih osobina pri vožnji, nastoje stvoriti i što lakši automobil. Automobili koji su po masi lakši ujedno troše i manje goriva, pokretniji su i u pravilu mogu postizati veće brzine. Zato se proizvođači trude sve auto dijelove učiniti što lakšim.

A kako bi blok motora učinili što lakšim, najčešće koriste aluminijsku leguru. Aluminij je materijal lagan po masi, a ujedno i vrlo izdržljiv što je upravo ona idealna kombinacija koja je potrebna proizvođačima automobila. Uz sve to, aluminij ima i bolja svojstva od drugih materijala kad je riječ o provođenju topline pa se motori tako mogu puno bolje hladiti.

Nedostaci bloka od aluminijske legure

Iako na prvi pogled blok motora od aluminijske legure ima brojne prednosti, ona ima i jedan nedostatak. A to je njegova mala tvrdoća. Naime, pri radu motora, klip sa svojim prstenovima troši unutarnju stranu cilindra. Kada taj cilinar ne bi bio otporan na trošenje, vrlo brzo bi moglo doći do kvara motora. U te svrhe se u aluminijsku leguru dodaje i silicij. Njegove čestice su vrlo tvrde i one pomažu cilindrima u tom trošenju.

Dijelovi motora koji se pričvršćuju

Pogledate li sliku nekog bloka motora, vidjet ćete da je riječ o velikom komadu na kojem su vidljive razne rupe, otvori, kanali i slično. A to sve upravo služi kako bi se na njega lako mogli pričvrstiti bitni dijelovi motora. Iako se na njega pričvrćuje jako mnogo dijelova, ovdje ćemo navesti samo one glavne:

 • koljenasto vratilo – pričvršćuje se s donje strane
 • klipovi s prstenovima i klipnjačama – spajaju se na koljenasto vratilo
 • glava motora – u njoj se nalaze prostori za izgaranje
 • pumpa za ulje s koritom motora
 • alternator
 • pumpa za rashladnu tekućinu

Restauracija bloka motora

Blok motora se može i restaurirati. Riječ je o procesu u kojem se on rastavlja te se ponovo sastavlja, a u isto vrijeme mu se mijenjaju oštećeni dijelovi. Taj proces moguće je obaviti nakon što je primjerice neki automobil bio dio nekog sudara. Vanjski dio automobila je možda potpuno uništen, no, ukoliko je unutarnji dio ostao u relativno dobrom stanju, blok motora i sami motor mogu se iskoristiti za prebacivanje u neko drugo vozilo.

Naravno, cijeli taj proces potrebno je prepustiti stručnjacima, ako sami nemate dovoljno znanja o automobilima da to izvedete.

Razni dijelovi za motor u trgovinama

Kako bi motor optimalno radio, vrlo je bitno da redovito na automobilu vršite servis. On podrazumijeva izmjenu ulja te izmjenu raznih filtera koji se u njemu nalaze. Ponekad će doći do određenih kvarova te će biti potrebno promijeniti određene dijelove. Stoga ćete se možda morati zaputiti u neku trgovinu koja prodaje auto dijelove. Jedna od njih je i Silux trgovina sa djelovima za auto, koja vam nudi veliki izbor dijelova za različite modele i poznate svjetske marke. Kada su u pitanju dijelovi koji se odnose na sam motor, kod njih se mogu pronaći:

 • dijelovi vezani uz autoelektriku (alternatori, releji, senzori, pokretači, itd.)
 • filtri (goriva, kabine, ulja, zraka)
 • ispušni sustavi (DPF filter, katalizatori, lambda sonde, itd.)
 • brtve
 • maziva
 • valjci, klipovi, itd.
YouTube video

Naravno, Silux vam nudi i dijelove za ostale dijelove automobila pa kada vam nešto zatreba, svakako pogledajte njihov široki asortiman auto dijelova i auto opreme.

Članci u istoj kategoriji: