Rashladne tekučine za auto većinom su poznate kao antifriz i to su najveće eksploatacijske tekućine koje cirkuliraju vozilima. Njihova je glavna uloga zaštita automobila zimi i ljeti, a ta je zaštita vezana uz pojavu jako visokih i jako niskih temperatura. 

No rashladna tekućina nije samo antifriz već kombinacija antifriza i vode, najčešće u omjeru 1:1. u toplijim krajevima količina antifriza u rashladnoj tekućini je smanjena jer automobil radi na višim temperaturama,  dok se na hladnom razina antifriza povećava, čak i do 60%.

Rashladne tekučine za auto
Rashladne tekučine za auto Goodyear

Rashladna tekućina održava zadanu temperaturu motora i ne dozvoljava njen porast jer bi to donijelo probleme u vožnji i oštetilo sam motor. Na taj način se djeluje preventivno i osigurava dulji i bolji rad motora.

Rashladna tekućina se sastoji od demineralizirane vode, etilen glikola (vrsta alkohola) i posebnih kemijskih sredstava koje štite rashladni sustav od potencijalnih oštećenja uzrokovanih velikim količinama kamenca ili hrđanjem. 

Redovno provjerite razinu u motoru

Razina rashladne tekučine je vrlo važna za auto stoga ju je potrebno održavati na potrebnoj razini i kontinuirano pratiti. Manjak rashladne tekučine za auto može uzrokovati veliku štetu na automobilu i stvoriti kvar nekog dijelova auta, a obično je riječ o skupljem popravku. 

YouTube video
Sve o antifrizu, kako se proverava i menja

Zbog toga je vrlo važno da redovno kontrolirate kvalitetu i količinu rashladne tekućine, da ju po potrebi promijenite ako ste uočili neki njen nedostatak ili primijetili da rashladni sustav na vašem automobilu više ne radi kako treba. Tekućinu se obično mora mijenjati u periodu od 24 do 60 mjeseci, a s vremena na vrijeme mora se i nadopunjavati. 

Članci u istoj kategoriji: