Naime, ugrađivanje sustava navodnjavanja uvelike doprinose postizanju optimalnog učinka na zemlju i posijane kulture te pomažu njihovom rastu i razvoju, a time i povećavaju količinu prinosa. Ako sustavi navodnjavanja i njihovo postavljanje nešto o čemu, prva stvar koju morate znati je to da bez obzira za koju vrstu sustava se odlučite on podrazumijeva posjedovanje izvora velike količine vode. Izvori vode podrazumijevaju tako postojanje neke vrste pričuve vode koja nikada neće presušiti i koja će tako moći zadovoljiti potrebe ugrađenog sustava navodnjavanja za određenu veličinu zemljišta.

Da bi ovaj sustav imao maksimalne učinke od velike je važnosti prilikom postavljanja alkaten cijevi postaviti one kvalitetne i s integriranim kapaljkama kako bi bile što dugotrajnije, posebno ako se radi o višegodišnjim nasadima.

Vrste sustava za navodnjavanje

Kada ste ispunili kriterij postojanja izvora vode za navodnjavanje svog zemljišta, iduća odluka koju morate poduzeti je odabir prikladne vrste. Sve većim razvojem poljoprivrede razvili su se i razni sustavi za navodnjavanja poput:

  • Sustava navodnjavanja kap na kap
  • Mobilnih sustava (tifoni, pivot sustavi, linearni sustavi)

Ovisno o tome kakve s potrebe i karakteristike vašeg zemljišta odaberite onaj koji najviše odgovara vašim postavljenim kriterijima.

YouTube video

Najpopularniji izbor za kvalitetno zalijevanje zemljišta

Vrsta koja je definitivno najpopularnija među poljoprivrednicima je svakako sustav navodnjavanja kap na kap. On se temelji na mreži alkaten cijevi. Ovaj tip pokazao se kao najefikasniji jer ima najracionalniji odnos između utrošene vode i energije, u usporedbi s drugim. Da bi ovaj sustav imao maksimalne učinke od velike je važnosti prilikom postavljanja alkaten cijevi postaviti one kvalitetne i s integriranim kapaljkama kako bi bile što dugotrajnije, posebno ako se radi o višegodišnjim nasadima.

Članci u istoj kategoriji: