Prije nekoliko desetljeća razvijena je LED tehnologija, točnije poluvodička dioda koja je elektronička komponenta i koja je donjela revoluciju u polje osvjetljenja. LED propušta struju u samo jednom smjeru, te je gotovo cijelu pretvara u svjetlost iz električne energije, u odnosu na stare žarulje s žarnom niti gdje većina energije prelazi u toplinsku. Iako se do prije desetak godina ova tehnologija koristila vrlo rijetko u svrhu rasvjete ili svjetala, u zadnjih nekoliko godina LED žarulje za auto postale su standard, a isto tako i LED sijalice koje se koriste za rasvjetu stambenih prostora.

LED tehnologija ima niz prednosti, te gotovo da nema mana, a upravo to i je razlog zbog kojeg polako, ali sigurno, uspijeva osvojiti tržište. U članku pročitajte sve o tome kako se LED sijalice koriste i koje su njihove prednosti u odnosu na klasične sijalice.

Što je LED sijalica?

Svjetleća dioda ili kraće samo LED (skraćenica od engleskog naziva “Light Emitting Diode”) dioda je jednostavan poluvodički elektronički element čija je svrha pretvaranje električnog signala u svjetlost (optički signal). LED sijalice izrađuju se od fosfora, arsena i galija, a omjerom fosfora i arsena određuje se širina zabranjenog pojasa. S time se kao uzrok širi frekvencija zračenja. Kada spominjemo svojstva možemo reći da LED sijalice za auto imaju jakost svjetlosti na duljini, valna duljina svjetlosti, kut zračenja, maksimalna struja diode, te maksimalni napon polarizacije.

YouTube video

Gdje se koristi LED tehnologija?

LED sijalice najčešće se koriste kao indikatori na raznim pločama kod prekidača kako bi indicirale je li ili nije nešto upaljeno, no u zadnje vrijeme LED tehnologija u potpunosti preuzima tržište rasvjete, počevši ugrađujući LED sijalice za auto kao standard kod proizvodnje, pa sve do toga da se LED sijalice koriste za osvjetljavanje prostora.

Želite znati kako funkcionira Sygic Android? Onda pročitajte članak o toj temi.

Članci u istoj kategoriji: