Vijek trajanja akumulatora za auto

Akumulator za auto ima vijek trajanja od nekoliko godina, no problem je što vas može iznenaditi njegovo pražnjenje. Uglavnom vozači teško mogu procijeniti kada je njegov kapacitet dosta oslabio pa ih nemogućnost pokretanja automobila dočeka u najgorem mogućem trenutku, primjerice, ujutro kada trebaju krenuti na posao.  

Naravno, brojne situacije mogu utjecati na brzine pražnjenje automobilskog akumulatora, kao što su sljedeće:

  • Zaboravite ugasiti svjetla i ostavite ih preko noći ili dulje
  • Zaboravite ugasiti auto radio
  • Starost akumulatora

Zato, ako vaš model automobila nema neku obavijest da ste ostavili upaljena svjetla, neka vam uđe u naviku da se uvijek prije izlaska uvjerite da ste ih ugasili. Budete li pazili na takve stvari, ovisno o kapacitetu akumulatora za auto, možete očekivati da bi on u prosjeku trebao trajati oko pet godina.

Pokušaj pokretanja vozila s praznim akumulatorom

Ako vam se ispraznio automobilski akumulator, nećete moći pokrenuti vozilo. No, pomoći vam može drugo vozilo s ispravnim akumulatorom, uz dodatak kabela za paljenje. Kako bi se taj postupak ispravno odradio, potrebno je točno pratiti postupak. U tom slučaju biste trebali napraviti sljedeće:

  1. Crveni kabel prvo spojite na pozitivan pol praznog akumulatora
  2. Drugi kraj tog istog kabela spojite s pozitivnim polom punog akumulatora
  3. Jedan kraj crnog kabela spojite na negativan pol punog akumulatora, a drugi kraj na neki neobojeni dio motora drugog automobila
  4. Pokrenite ispravno vozilo, a nakon toga neispravno
  5. Na kraju kabele skidajte obrnutim redoslijedom
YouTube video

Ovaj postupak dat će vašem praznom akumulatoru u automobilu dovoljno elekrične energije kako biste mogli pokrenuti automobil. No, svakako što prije kupite novi kako vam se opet ne bi dogodila slična situacija.

Članci u istoj kategoriji: