Društvene igre popularan su način razonode u grupama prijatelja već stoljećima. Bilo da se radi o strategiji, poučnim igrama, igrama na sreću ili pak onima koje će vas natjerati da pokažete svoje znanje, društvene igre prije svega osmišljene su za zabavu i razbibrigu.

Popularne su među svim uzrastima, od onih najmlađih do onih najstarijih, a također su odličan način za prelaženje generacijskog jaza koji često otežava razumijevanje i komunikaciju među starima i mladima. Bez obzira koju vrstu volite, sigurno postoji igra u kojoj biste uživali.

Igranje je uvijek modi

Gledate li povijest ljudske civilizacije, igra je jedna od konstanti koju ćete pronaći tijekom svih stadija razvoja. Igra je odličan način za učenje i zabavu, pa nije ni čudo da su se društvene igre razvijale od najranijih civilizacija. Osim što su ljudi izrazito društvena i kompetitivna bića, one su također omogućile jednostavan i zabavan način za prenošenje znanja i razvijanje raznih vještina koje su mladim ljudima bitne u životu.

Društvene igre za sve uzraste
Društvena igra, Autobusna postaja

Iako danas postoji niz društvenih igara, cilj svake može se svesti na nadmudrivanje protivnika unutar zadanih pravila kako bi upravo vaš tim (ili vi) pobijedili. Bez obzira igrate li kineski Go ili Settlers of Catan, cilj je uvijek isti – doći do pobjede prije ostalih!

Društvene igre za sve uzraste

Iako se igranje prije svega povezuje s djecom, činjenica je da se u životu nikada zapravo ne prestajemo igrati. Prve društvene igre pojavile su se prije više od 5000 godina, i to otprilike u isto vrijeme u svim velikim svjetskim civilizacijama tog doba. Igre poput kineskog Wei-Chia, egipatskog Seneta i asteškog Patollia, dokaz su da nikada nismo bili prestari i prezaposleni za igru. 

Društvene igre danas postoje u mnogim različitim iteracijama
Društvena igra, Čovječe ne ljuti se

Azteci su ih čak smatrali toliko važnima da su u svojoj vjeri imali i boga igre, pod imenom Xochipilli. Iako se igra danas ponajviše smatra razonodom, činjenica je da su raznolike društvene igre također odličan alat za održavanje kontakta s društvom i stvaranje zajednice, što je, na kraju svega, veoma važno i za preživljavanje.

Moderne igre

Društvene igre danas postoje u mnogim različitim iteracijama: 

 • igre poput šaha

  koje vrednuju strateško planiranje i matematičko mišljenje,

 • moderne igre kao što je Monopoly

  koji je svojevrstan komentar i lekcija o lošim stranama kapitalizma

 • igre kao što su Scrabble i Cluedo

  koje se oslanjaju na znanje i moć zapažanja igraća

 • megapopularna Settlers of Catan

  koja vrednuje mogućnost dugoročnog planiranja

 • klasične igre kao što su UNO, Zmije i ljestve i Čovjeće ne ljuti se

  koje osim strategije imaju i element sreće

Za svakoga se može pronaći po nešto. Čar društvenih igara jest, između ostalog i druženje koje one omogućuju. Također, nema ograničenja u starosti – dokle god ste dovoljno stari da razumijete osnovne postavke i pravila, možete uživati u njihovom igranju.

Jednostavne društvene igre

Sve do sada nabrojane igre ipak zahtijevaju neke dodatke osim samih igrača, poput karata, igrače ploče i pijuna, kocki i slično. No, za one osnovne društvene igre ponekad je dovoljno imati samo malo mašte i volje. Popularna dječja društvena igra Kaladont oslanja se samo na poznavanje jezika i veličinu vokabulara i može se igrati čim dijete malo bolje ovlada jezikom.

YouTube video

Igra pamćenja oslanja se na koncentraciju – svaki igrač dužan je ponoviti riječi prethodnih igrača i na niz nadodati svoju. Tu su također i nešto naprednije varijante, poput igara brojenja, u kojima se prema određenom pravilu određeni brojevi mijenjaju riječima ili pak mijenjaju mjesta. Takve varijante su često popraćene kaznama u vidu ispijanja alkohola i najčešće se igraju na zabavama. Društvene igre prate nas od malih nogu, upravo zato što su odličan način za učenje i zabavu.

Settlers of Catan – strategija, planiranje i strpljenje

Društvena igra Settlers of Catan je svjetlo dana prvi put ugledala 1995. godine. Poznata je još pod nazivima Settlers ili Catan, a jedna je od prvih igara koje se igraju na ploči koja je osvojila Europu. Igrači  koji igraju Settlers of Catan preuzimaju ulogu doseljenika čiji je cilj što prije razviti svoje naselje gradeći zgrade, razvijajući ceste i trgovinu i to stjecanjem raznih dobara i novca. 

Rast naselja nagrađuje se bodovima, a prvi igrač koji dostigne dogovoren broj bodova je pobjednik. Prodana u preko 22 milijuna primjeraka i prevedena na 30 jezika, Settlers of Catan osvojio je srca mnogih ljubitelja društvenih igara diljem svijeta.

Članci u istoj kategoriji: