Malo koji odjevni predmet je toliko specifičan zaštitini znak određenog spola kroz povijest kao što je haljina, u svim svojim varijantama.haljina

Haljine nekad i danas

Haljine su odjevni predmet koji vjerojatno zbog svoje praktičnosti seže u daleku povijest. Nosili su ih i stari Rimljani. Oni su imali dva tipa haljina, koje su nazivali tunikom i togom. Kroz vremena haljine su se mjenjale i razvijale, kako po stilu, tako i po samoj svrsi. U prošlosti se koristilo svega nekoliko materijala za izradu haljina među kojima se ističu vuna,pamuk i za one najimućnije-svila.crna-haljina
U 19. stoljeću haljine su uglavnom nosile žene i djevojke i sadržavale su gomile dodatnih dijelova, od mnogobrojih podsuknji koje su davale dojam raskoši, do steznika i različitih krinolina . Kopčale su se straga, a njihova dužina nije mnogo varirala. Mogla je biti do gležnja ili skroz do poda. Dnevne haljine bile su potpuno zatvorene sa dugačkim rukavima, dok su one za večernje prigode mogle biti sa kratkim rukavima i bogatim dekolteom.
U današnje vrijeme, ženama su pruženi mnogobrojni izbori. Sve je počelo otprilike 1915.g. kada je obučena prva kraća haljina i od tada haljine (flirty.hr) postaju sve kraće i kraće, a u isto vrijeme duga haljina nije izgubila svoj značaj u modnim katalozima. Haljina postaje stvar osobnog odabira žene i prigode za koju se oblači.
Tkanine koje se koriste mogu biti od vlakana biljnog podrijetla koji sve više postaju prvi izbor kao što su pamuk ili lan i od materijala životinjskog podrijetla kao što su svila ili vuna. Neke od novijih tkanina koje se koriste su saten, poliester, brokat, batist i dr.

Tržište danas

Bez obzira na mnogobrojne izbore koju su danas ženama na raspolaganju kada je u pitanju oblačenje, za neke prigode, kao što su maturalni plesovi ili svadbe, haljina ostaje i dan danas skoro pa obavezna formalna odjeća.
Danas se haljine mogu naći u svakom dućanu te su pristupaćne po cijeni i oblicima svakoj ženi. S obzirom na veliku popularnost ogroman broj dizajnera okrenuo se upravo dizajniranju haljina. Sve to dovelo je do ogromnog broja modela čije cijene variraju od onih vrlo jeftinih pa do onih haljina koje su izradili poznati dizajneri koje koštaju i po nekoliko tisuća kuna. Ponuda je raznovrsna te se razlikuju od tipa haljine, veličina pa i različitih boja, sve kako bi se udovoljilo željama kupaca.
Mnogi dizajneri poznatih modnih marki obogatili su se upravo na haljinama i stvorili ideal crvenog tepiha, gdje poznate žene nose upravo njihove haljine.
Veliki izbor haljina doveo je i do veće individualnosti svake žene, jer ograničenja praktički nema i svaka žena će pronaći onu idealnu haljinu za sebe.

https://www.youtube.com/watch?v=GYCVNvEWYW4

Članci u istoj kategoriji: