Korištenje usluge web hostinga podrazumijeva zakup određenog servera ili dijela servera za smještaj svojih web stranica. Uz samu veličinu prostora možete odabrati i razne druge dodatke, poput brzine, količine prometa i sl.web-hosting

Vrste web hostinga

Moguće se odlučiti između besplatnog i plaćenog web hostinga. Iako bi nekima prva pomisao bila zašto plaćati web hosting ako već postoji besplatna alternativa, razlike su velike. Besplatni web hosting uglavnom se nudi na nekom serveru koji se dijeli sa mnogo drugih korisnika i nerijetko dolazi do zagušenja tog servera i nemogućnosti pristupa. S druge strane, često besplatni hosting dolazi s obvezom postavljanja reklama na vaše stranice. Preporuka je da se takav tip hostinga uzima samo za neke privatne stranice, a da se za važne poslovne stranice izabere ipak plaćeni web hosting.

Modeli plaćenog web hostinga

Usluge plaćenog web hostinga nude mnogo više. Osim brojnih dodatnih usluga koje su uključene, možete odabrati između četiri osnovna modela. Najjeftinija varijanta je dijeljenje web hostinga na jednom serveru sa više korisnika. Taj model naziva se stoga “Shared web hosting”.
Za korisnike ili tvrtke koje imaju namjeru iznajmljivati svoj dio zakupljenog prostora drugima, tu je posebni model koji se naziva “Reseller web hosting”.
Oni najzahtjevniji korisnici koji žele najviše kontrole nad svojim hostingom mogu odabrati jedan od dva modela: “Virtual private server(VPS)” ili “Dedicated server”. VPS je model pri kojem korisnik zakupljuje jedan određeni virtualni dio servera koji može kontrolirati kako god poželi. Neovisan je o drugim korisnicima i može na taj svoj dio samostalno instalirati programe koje god poželi. Dedicated server je najskuplji model jer kao što mu ime govori, cijeli server je dodijeljen korisniku. Na taj način korisnik je potpuno neovisan o svima drugima jer ima cijeli server potpuno pod kontrolom. Može birati apsolutno sve, od hardware-a do software-a i za ovakav model odlučuju se velike tvrtke koje žele potpuno neovisno rješenje.

Web hosting u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ima nekoliko tvrtki koje nude usluge web hostinga. Svaka tvrtka nudi razne prilagođene pakete sa raznim dodatnim uključenim uslugama pa svatko može lako pronaći ono što mu treba. Moguće je odabrati jedan od 4 modela hostinga kao i brojne druge usluge. Također, imate i mogućnost odabrati i neku tvrtku u inozemstvu jer se web hosting lako može ugovororiti u svega nekoliko klikova mišem.

https://www.youtube.com/watch?v=eH9zFC1E4r4

Članci u istoj kategoriji: