Mnogi zanemaruju važnost kupaonske rasvjete i ne obraćaju previše pažnje na ono što kupuju. Razlog za to je što smatraju da ne provode puno vremena u kupaonici tokom dana pa stoga nije bitno kakvu rasvjetu kupuju.

Vrste kupaonske rasvjete i preporuke za postavljanje

Kupaonsku rasvjetu možemo podijeliti ovisno o mjestu na koju je postavljamo. Većina kupaonica ima jedan glavni oblik rasvjete na stropu. Najčešće se radi o nekoj stropnoj svjetiljci ispod koje se nalazi žarulja koja osvjetljava kupaonicu. Ta svjetlost dovoljna je za osvjetljavanje prostora oko kade i središnjeg dijela kupaonice.

kupaonske rasvjete

Za bolje osvjetljenje dijela iznad i oko umivaonika, koristi se moderna zidna rasvjeta. S obzirom da se često iznad umivaonika nalazi i ogledalo, lampa se može postaviti iznad ogledala ili sa strane. Iako je mnogi postavljaju iznad ogledala, bolje rješenje je postaviti dvije slabije lampe sa lijeve i desne strane kako nas svjetlo ne bi zaslijepljivalo.

Isto tako, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom kupovine i postavljanja rasvjetnih tijela. S obzirom da se u kupaonici često pušta voda, javlja se vlaga. Stoga rasvjetna tijela moraju biti otporna na vlagu. Ukoliko pak imamo neku zidnu lampu koja se nalazi u blizini kade ili prostora za tuširanje, moramo paziti da je dobro zaštićena.

Potrebno je posvetiti i pozornost na jačinu rasvjetnih tijela koja se postavljaju. Ako se u kupaonici nalaze pločice tamnijih nijansi, preporučljivo je jače svjetlo. Ako se pak u kupaonici nalaze svjetlije pločice, biti će dovoljna i rasvjetna tijela slabije jačine.

kupaonska rasvjeta
Česta pogreška koja se radi prilikom postavljanja rasvjete je pretjerivanje s rasvjetnim tijelima. Budući da se u kupaonici nerijetko mogu naći elementi koji reflektiraju svjetlo (od ogledala, ormarića i ostalog), previše rasvjetnih tijela može uzrokovati mučninu prilikom dužeg boravka u kupaonici.

Tržište

U raznim trgovinama moguće je pronaći posebne odjele vezane uz kupaonsku rasvjetu. Tako se mogu pronaći razne zidne lampe, stropne svjetiljke i ostalo. Isto tako, moguće je i na drugim odijelima pronaći baš onu idealnu lampu koja će vam odgovarati u kupaonici.

YouTube video

Što se tiče samih žarulja, preporuča se kupovina LED žarulja. One će biti nešto skuplje, ali s obzirom da uštedu energije i s obzirom da se rasvjeta u kupaonici ne koristi toliko često kao u drugim prostorijama, trajati će jako dugo i uštedjeti vam novac.

Članci u istoj kategoriji: