Rasvjeta je jedan od najbitnijih dijelova uređenja doma. Ona može u potpunosti promijeniti izgled prostoar, učiniti ga vizualno većim i prostranijim, olakšati rad i uvelike utjecati na atmosferu u prostoru. Uz to, moderna rasvjetna tijela zanimljivog dizajna u prostoru mogu igrati i veliku dekorativnu ulogu te prostor u potpunosti promijeniti iz jednoličnog u zanimljiv i moderan.

Zato pri odabiru treba dobro pripaziti što se kupuje, ali s obzirom na vrlo veliki asortiman, to ne bi trebalo predstavljati veće probleme.

Zidna i stropna svjetla

Moderna zidna rasvjeta u prostoru znači veliku fleksibilnost. Dnevni boravak i spavaća soba jedni su od najzahtijevnijih po tom pitanju – zahtijevaju dobru direktnu, ambijentalnu i općenitu rasvjetu, koja omogućuje dovoljno svjetla za rad, ali i za opuštanje. Stoga je u prostoru najbolje kombinirati zidne lampe uperene prema stropu, kako bi osigurale dobro ambijentalno osvjetljenje, stropno svjetlo koje omogućuje kvalitetnu općenitu rasvjetu i barem jedno direktno svjetlo koje možete upaliti za vrijeme čitanja ili sitnih, finih poslova.

Imate li tu mogućnost, stropno svjetlo također možete obogatiti “dimmerom” (uz koji se moraju koristiti posebne žarulje), pa ono može odjednom pružati mogućnost direktne rasvjete i ambijentalnog svjetla za opuštanje.

Direktna rasvjeta

Posljednjih nekoliko godina reflektori su se vratili u trend kao jednostavna i moderna zidna rasvjeta. Minimalistički dizajn olakšava uklapanje zidnih ili stropnih reflektora u sve tipove uređenja prostora. S druge strane, reflektori su odlična ideja i za prostore poput kupaonice i kuhinje, gdje je direktno osvjetljenje veoma bitno kako bi se omogućio jednostavniji rad na finim poslovima.

Dodatna pogodnost reflektora je i njihova prilagodljivost – većina reflektora ima mogućnost prilagodbe smjera u kojemu svijetle, pa tako jednostavno možete jače osvijetliti prostor ili pak reflektor uperiti prema stropu kako bi se svjetlo nježnije rasipalo po prostoru.

Štedljiva rasvjeta

Osim što će utjecati dobro na okoliš, odabir štedljive rasvjete također će pomoći smanjiti vaše račune. Stoga, imate li u kući već rasvjetna tijela s klasičnim grlima za žarulje ili razmišljate o nabavci novih, svakako uložite u LED žarulje. S druge strane, mnoga nova rasvjetna tijela dolaze s već ugrađenim LED svjetlima koja se ne mijenjaju, ali pružaju nekoliko stotina tisuća sati rasvjete, što osigurava dugi niz godina rada. Takav dizajn moderne zidne rasvjete pruža mogućnost igre dizajnom i stvaranje zanimljivih rasvjetnih tijela koji će u prostoru stvoriti jedinstven izgled.

Igra oblicima

LED rasvjeta je stvorila pravu malu revoluciju. S jedne strane, tu su LED žarulje koje imaju mogućnost promjene boje i jačine svjetla, što je odlično za sve koji se osvjetljenjem prostora vole igrati svakodnevno. S druge strane, tu su i LED trake, koje mogu svijetliti u jednoj ili nekoliko boja te su podesive. One su odlična opcija za vlastoručno uređenje doma.

Ova moderna vrsta rasvjete omogućuje jednostavno montiranje uz minimalne komplikacije: LED trake potrebno je samo zalijepiti i spojiti na izvor energije, što znači da ih možete montirati uz, primjerice, donje rubove ormara i polica, uz rub kreveta ili na neku drugu površinu koju želite naglasiti u prostoru.

Moderna rasvjeta i za najmlađe

Planirate li rasvjetu za dječju sobu, imajte na umu kako ona ne bi trebala biti dosadna i ozbiljna, stoga na umu imajte zanimljivu i rasvjetu šarenih boja i simpatičnih oblika. Moderna zidna rasvjeta za najmlađe mora uključivati i neke posebne dodatke, poput zanimljivih sjena koje se šire po zidu ili svjetlucavih detalja koji svjetlost razbacuju po prostoru na zanimljiv način.

YouTube video

Na kraju, pogotovo kada se radi o najmlađima, bilo bi dobro u prostoru imati barem jedno malo noćno svjetlo, ili moderno zidno svjetlo s prigušivačem koje ne svijetli toliko da smeta kod spavanja, ali ne ostavlja prostor ni u potpunom mraku.

Zanimljive zidne lampe

Brojne zanimljive zidne lampe, ali i veliki izbor svih ostalih rasvjetnih tijela, možete pronaći u trgovini Volino. Velik izbor moderne zidne rasvjete omogućit će svakome da na moderan način opremi svoj dom. U ponudi su brojne lampe s raznim uzorcima, primjerice one u obliku cvijeta, koje će drastično podići cjelokupni doživljaj prostorije u koji se postave. Dodate li nove i neke žarulje u boji, možete stvoriti i još intimniji ugođaj.

Sve u svemu, tražite li veliki izbor rasvjetnih tijela, svakako pogledajte što vam Volino može ponuditi. A nakon što neke od njihovih rješenja ugradite u svoj dom, uživajte u prekrasnoj atmosferi svog osvjetljenog doma.

 

Članci u istoj kategoriji: