Zatvor stolice problem je koji muči sve više i više ljudi. Bilo da je uzrokovan lošom prehranom, stresom ili manjkom kretanja, to je uvijek neugodan problem koji može utjecati na sve aspekte vašeg života. Ovisno o tome koliko dugo traje, može biti i poprilično ozbiljan te zahtijevati hospitalizaciju.

U svakom slučaju, postoji nekoliko načina za izlječenje, a ako ništa od toga ne pomaže, bit će potrebna hospitalizacija.

Akutni zatvor stolice najčešće je uzrokovan naglim promjenama prehrane
Muči vas zatvor stolice i nikako da popusti

Simptomi i uzroci zatvora stolice

Zatvor stolice ima nekoliko simptoma, a najčešći su:

  •  teško pražnjenje crijeva
  •  osjećaj napuhanosti i težine
  •  bolovi u trbuhu

Postoje dvije vrste zatvora stolice: 

  • Akutni – pojavljuje se naglo
  • Kronični – manje je zamjetljiviji i može trajati mjesecima

Akutni zatvor stolice najčešće je uzrokovan naglim promjenama prehrane ili smanjenjem fizičke aktivnosti, a može biti uzrokovan i lijekovima. S druge strane, kronični zatvor stolice rezultat je najčešće manjka fizičke aktivnosti, visoke razine kalcija u krvi, Parkinsonove bolesti ili pak smanjene razine aktivnosti štitnjače, pa može biti ukazatelj i mnogo većih problema u tijelu.

Nekoliko načina za izlječenje ovog problema probave

Ovisno o tome koji je razlog zatvora stolice, postoji nekoliko načina da si olakšate situaciju. S jedne strane, radi li se o akutnom zatvoru stolice uzrokovanom lijekovima, problem će najčešće prestati s prestankom uzimanja lijekova.

YouTube video
Za 24 sata čisti crijeva do temelja i liječi zatvor stolice

Tjelesna aktivnost i sitne promjene u prehrani također mogu pomoći. Dodavanje vlakana i konzumiranje probiotika najbolji su način za pomaganje probavi. Laksativi, omekšivači stolice i osmotska sredstva također mogu potaknuti pražnjenje crijeva i smanjiti neugodnosti tijekom tog procesa jer utječu na konzistenciju stolice. Ipak, važno je provjeriti i čime je uzrokovan zatvor stolice, jer korištenje ovih rješenja kod nekih problema jednostavno nije dovoljno.

Vrijeme za posjet liječniku

Sumnjate li na to da imate zatvor stolice, razmislite o tome da posjetite doktora. Ovaj problem može se pojaviti uz druge bolesti zbog kojih ste primorani dulje vremena provesti ležeći. Ipak, imate li često problema s pražnjenjem crijeva te primijetite li da rijetko praznite crijeva i imate veoma tvrdu stolicu, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. S obzirom da se uz ovaj problem vežu i teže bolesti poput Parkinsonove bolesti i problema sa štitnjačom, važno je reagirati u pravo vrijeme. A liječnik će vam također dati i savjete kako se ponašati i što raditi kako biste taj problem što prije riješili.

Članci u istoj kategoriji: