Nacionalne domene

Svaka država ima i svoju nacionalnu domenu, odnosno onu čija ekstenzija predstavlja kraticu te države. U Hrvatskoj je to hr domena i postoje dvije varijante:

  • Besplatna
  • Naplatna

Naplatna je gotovo identična klasičnim domenama i stoga je i proces njezine registracije gotovo identičan kao da registrirate bilo koju drugu domenu s nekom drugom ekstenzijom.

Registracija besplatne hr domene je nešto drugačija s obzirom da postoje točno određena pravila kojih se potrebno pridržavati. One se odnose na konkretan naziv, kao i na to tko sve ima pravo registracije besplatne hr domene. Ako zadovoljavate sve potrebne uvjete, putem portala domene.hr/portal možete taj postupak obaviti i sami. A ujedno i tvrtke koje nude i razne druge usluge, kao što je internetski hosting, mogu vam pomoći u tom postupku i mogu ga odraditi za vas, ako im dostavite potebne podatke. 

Internetski hosting kao druga važna usluga

Jednom kada ste uspješno odradili gore navedene postupke, kako biste web stranice mogli postaviti na internet da ih svi mogu vidjeti, bit će vam potreban kvalitetan internetski hosting. Ako ste i sami čuli za taj pojam, ali niste znači o čemu je točno riječ, vrlo je jednostavno. Internetski hosting predstavlja uslugu smještaja web stranica na određeni poslužitelj ili zakup cijelog poslužitelja.

YouTube video

Internetski hosting web stranica dostupan je u više različitih varijanti, od onih vrlo jeftinih pa do ultimativnog rješenja, odnosno zakupa cijelog poslužitelja. Imate li neke osobne web stranice koje želite postaviti na internet, vjerojano će vam biti dovoljan i dijeljeni web hosting koji pruža osnovne mogućnosti uz nisku cijenu. Tražite li neko optimalno rješenje, koje nudi jako mnogo opcija po relativno pristupačnoj cijeni, onda je VPS internetski hosting definitivno odlično rješenje.

Članci u istoj kategoriji: