U literaturi se često spominje navojno vreteno, dok će mnogima biti poznato samo kao vreteno. Riječ je o dijelu u obliku izduženog vijka. Glavna funkcija mu je da uz dijelove koji su na njega spojeni pretvara rotacijsko gibanje, odnosno vrtnju u pravocrtno gibanje, odnosno translaciju. Tijekom rada, vreteno se vrti, a pripadajući dio koji ima unutarnji navoj se pomiče duž cijelog vretena.

YouTube video

Najčešće se koriste dvije vrste vretena:

  • Kuglična
  • Trapezna

Razlike između kugličnih i trapeznih vretena

Kuglična vretena dolaze s pripadajućom maticom koja sadrži male kuglice koje služe za nošenje opterećenja. Zbog toga je pri njihovim korištenju trenje dosta smanjeno te je omogućeno nošenje većeg tereta, ali i veća preciznost u radu.

Kuglično vreteno
Kuglično vreteno

S druge strane, trapezna vretena se sastoje od klasične matice i samog vretena te nema nikakvih kontaktnih elemenata. Za kretanje se koristi kut navoja i trenja između površine vretena i matice. Trapezno vreteno se uglavnom izrađuje od čelika, a matica je najčešće od bronce ili plastike.

Vodilice za sve namjene

U web trgovini Tuli.hr se prodaju vretena i slični proizvodi. Često možete pronaći i razne vrste vodilica. Najčešće se koriste:

  • Linearne
  • Teleskopske

A upravo teleskopske vodilice spadaju u najprodavaniju vrstu. Koriste se najčešće kod ugradnje ladica u razne komade namještaja. Vrlo vjerojatno kod kuće imate neki stol, regal, ormar ili neki drugi sličan komad namještaja koji sadrži ladice. A vjerojatno su one pričvršćene upravo teleskopskim vodilicama. Dostupne su one vrlo tanke koje mogu podnijeti nešto manja opterećenja, ali i one puno snažnije, koje mogu podnijeti velika opterećenja.

Članci u istoj kategoriji: