Web stranice su danas mnogima postale nezaobilazne kada je riječ o bilo kakvoj potrazi za informacijama. Zato nije potrebno posebno naglašavati da ako imate tvrtku ili svijetu želite predstaviti neke svoje usluge ili proizvode, jednostavno morate imati i vlastite web stranice. Možete ih izraditi sami, a postoje i brojne tvrtke koje se upravo time bave i kojima možete prepustiti taj posao.

S druge strane, jednom kada imate gotove web stranice, morate ih postaviti na internet i povezati s domenom. Za to ćete morati ugovoriti još dvije usluge: hosting web stranica i registraciju domene.

Usluga smještaja web stranica

Teoretski je moguće da hosting web stranica obavljate samostalno, tj. na svom računalu. On može glumiti poslužitelj, ali u tom slučaju bi on morao stalno biti upaljen i stalno spojen na internet. Naravno, velikoj većini korisnika takvo rješenje jednostavno nije prihvatljivo te će se radije odlučiti za usluge nekih tvrtki koje nude adekvatne usluge.

Hosting web stranica dostupan je u različitim paketima, ali i u obliku različitih vrsta. Najpoznatije vrste su:

  • Shared
  • VPS
  • Dedicated server

Kada je riječ o paketima, oni su napravljeni tako da sadrže brojne dodatne usluge koje vam također mogu biti od pomoći. Ti paketi nisu isti kod svih tvrtki tako da se svakako isplati istražiti ponude.

Najjeftiniji smještaj web stranica

Za one koji traže najjeftiniji hosting web stranica u ponudi je shared varijanta. U prijevodu znači dijeljeni i upravo to najbolje opisuje o čemu se ovdje radi.  Naime, dobit ćete jedno od mjesta na nekom poslužitelju čiji resursi i diskovni prostor su podijeljeni na više korisnika. Iako će to mjesto na njemu biti samo vaše, resursi poslužitelja se dijele pa su ponekad mogući problemi u radu. 

Zbog svoje prirode, ovo je i najjeftinija vrsta web hostinga i nije preporučljivo za velike, poslovne web stranice, već za neke manje bitne, poput onih osobne prirode i sl.

Virtualni privatni poslužitelj

VPS hosting web stranica je jedan od najoptimalnijih vrsta smještaja web stranica. Sličan je shared varijanti, ali uz vrlo bitnu razliku, a to je da u ovom slučaju dobivate svoje virtualno mjesto na poslužitelju. To znači da ćete moći taj svoj diskovni prostor uređivati i mijenjati kako želite, a ujedno i da drugi korisnici i njihovo korištenje neće nimalo utjecati na vas.

Zbog svega toga, VPS spada u najpopularnije vrste hostinga web stranica i vrlo veliki broj korisnika se odlučuje za njega.

YouTube video

Poslužitelj samo za vas

Za one koji traže najbolje i najprikladnije rješenje, u ponudi je dedicated server, odnosno namjenski poslužitelj. Ako se odlučite za ovu vrstu web hostinga, dobit ćete cijeli poslužitelj samo za svoje potrebe. To znači da ćete ga moći konfigurirati točno onako kako to vama odgovara i da ćete u svakom trenutku imati utjecaj na svaki aspekt svega onoga što ste na njega postavili.

Zbog svega toga ovo je ujedno i najskuplje moguće rješenje, no zbog prednosti i razine prilagodbe koje nudi, odlična je opcija.

Registracija domene

Kada ste riješili problem oko smještaja web stranica, morate još odabrati i domenu na koju ćete povezati web stranice. Za to je potrebna usluga registracije domena, a prije nego li je možete registrirati, morate provjeriti je li slobodna. Naime, ne mogu postojati dvije potpuno iste domene, odnosno da imaju isti naziv i istu ekstenziju. Mnogi poznati nazivi već su odavno zauzeti pa ako ste planirali izabrati neki popularan naziv, postoji mogućnost da je to netko već napravio prije vas i da nećete biti u mogućnosti registrirati baš tu domenu. Zato provjeri domenu prije registracije i požuri s registracijom ako je slobodna!

Provjeri domenu putem tvrtki za registraciju

Zauzeće neke domene može se provjeriti na razne načine, no u svakom slučaju, prije bilo kakve registracije, upravo to je prvi korak. Provjeri domenu vrlo jednostavno. Unesi željeni naziv i ekstenziju i sustav će odmah prikazati je li ona slobodna ili nije. Ako je slobodna, možeš nastaviti s registracijom domene. Ako pak nije slobodna, sustav će ti u većini slučajeva ponuditi nekoliko alternativnih opcija koje možeš, ali i ne moraš prihvatiti. Ako nisi zadovoljan s prijedlozima, jednostavno kreni ispočetka, upiši novi naziv i ekstenziju i ponovo provjeri domenu i nadaj se pozitivnom ishodu.

Provjeri domenu samo na jednoj stranici i možeš biti siguran da ćeš dobiti iste rezultate na bilo kojoj sličnoj stranici. Podaci o slobodnim domenama su jedinstveni i svi sustavi i stranice koji provjeravaju domene koriste istu bazu podataka.

Članci u istoj kategoriji: