Svatko tko se odlučio za kupnju računala zasigurno se našao pred velikom dvojbom: kupiti stolno ili prijenosno računalo. I jedna i druga imaju svojih prednosti i mana, a ono što se do prije nekoliko godina smatralo manom prijenosnih računala (slabija konfiguracija), danas više nije mana i prijenosna računala se po snazi mogu mjeriti sa stolnima.

Izbor je danas veći nego ikada prije i brojne trgovine nude modele raznih proizvođača koji će zadovoljiti razne kriterije kupaca. Stoga, prije nego krenete u kupnju, razmislite o namjeni budućeg računala i tek onda krenite u potragu za idealnim modelom.

Komponente prijenosnih računala

Prijenosna računala razlikuju se po brojnim komponentama koje su u njih ugrađene. Neki od komponenti su sljedeće:

  • Matične ploče
  • Memorije
  • Disk
  • Procesor
  • Grafičke kartice itd.

Sve te komponente dostupne su više različitih izvedbi, od onih nešto slabijih pa do onih najnovijih koje mogu pružiti iznimno visoke performanse. Na kraju krajeva, cijena prijenosnih računala uvelike će ovisiti baš o tim komponentama. Modeli koji su primjereni za igranje sadržavat će neku vrlo jako grafičku karticu, SSD disk, puno memorije, jak procesor itd. Modeli primjereni za neke općenite radnje neće imati toliko jake komponente.

Birajte računalo prema budućoj namjeni

Logično je da svoje buduće prijenosno računalo nećete stalno koristiti za iste stvari. No, vrlo je bitno odrediti najčešći način uporabe pa prema tome odabrati određeni model. Kao što je ranije navedeno, oni koji će ga najčešće koristiti za igranje raznih računalnih igara, morat će se odlučiti za vrlo jaki model koji će u konačnici i imati nešto višu cijenu.

No, ako tražite računalo za neke opće radnje, bit će dovoljan i puno slabiji model. Opće radnje su nešto kao:

  • Pregledavanje internetskih stranica
  • Povremeno pisanje raznih dokumenata, tablica i sl.
  • Slušanje glazbe
  • Gledanje videozapisa

Prilikom odabira diska, možete birati HDD disk ili SSD disk. Ovaj drugi je nešto skuplji, no nudi puno veće brzine čitanja i pisanja na njega pa ako si ga možete priuštiti, svakako ga odaberite.

Prenosivost kao velika prednost

Prijenosna računala imaju brojne prednosti u odnosu na stolna. Prije svega, po samom nazivu se može shvatiti koja je njihova najveća prednost – prenosivost. Mogućnost da svoje računalo možete nositi sa sobom bilo gdje je ono bez čega mnogi danas ne mogu niti zamisliti njegovo korištenje. Naravno, kako bi to bilo učinkovito, vrlo je bitna njegova baterija. Srećom, tehnologija povezana s baterijama također se dobro razvija i današnji modeli se mogu pohvaliti s radom na bateriji puno dužim nego prije nekoliko godina. Naravno, duljina trajanja baterije ovisi i o onome što radite na svom prijenosnom računalu.

Pregledavate li internetske stranice ili unosite podatke u neki dokument itekako se razlikuje od, primjerice, gledanja videozapisa pa je za očekivati da će se u tom drugom slučaju baterija ipak puno brže prazniti.

Različite dijagonale zaslona i težina

Težina prijenosnih računala najviše ovisi o njihovoj veličini koja se mjeri prema dijagonali zaslona. Vrlo popularni su modeli s dijagonalom od 15,4″ jer nude relativno dobar omjer prikaza na zaslonu s ukupnom težinom cijelog računala. Prijenosna računala s većim dijagonalama su u pravilu i dosta teža te iako su prenosiva, neće vam baš biti ugodno ako ćete ih morati duže vrijeme nositi. 

Ovisno o poslu kojim se planirate baviti, najbolje je da u trgovini s računalima pogledate razlike među modelima s različitim veličinama dijagonale kako biste iz prve ruke vidjeli što vam najviše odgovara.

SSD disk za poboljšanje brzine

SSD disk se danas može pronaći na stolnim i prijenosnim računalima. Nudi drugačiji način zapisivanja podataka od HDD diska koji se nametnuo kao određeni standard. HDD disk pri pronalasku podataka mora zavrtiti svoje ploče, dok SSD disk nema ploča i podatke prolazi puno brže, odnosno gotovo instantno.

YouTube video

U početku SSD diskovi nisu bili toliko popularni jer je njihova cijena bila puno viša od odnosu na HDD diskove, a ujedno su nudili i puno manje kapacitete. Kao i sa svim drugim komponentama, situacija se drastično promijenila. SSD diskovi su još uvijek nešto skuplji, no također nude i puno veće kapacitete i dugotrajniji su. Kada se tome doda da je brzina zapisivanja i čitanja puno bolja, svakako se isplati uložiti u model koji ga posjeduje. Kada na SSD disku imate operativni sustav, možete očekivati da će se on puno brže pokretati, a i razlika u brzini otvaranja i korištenju brojnih drugih aplikacija i igara će također biti očigledna.

Članci u istoj kategoriji: