Zubni kamenac se počinje formirati s plakom, ljepljivim slojem bakterija i ostataka hrane koji se redovito formira na površini zuba. Kako plak ostaje prisutan, minerali iz sline postupno se talože na njemu. Ovaj postupak, poznat kao mineralizacija, rezultira stvaranjem tvrdog i neugodnog zubnog kamenca.

Važno je napomenuti da neki ljudi su skloniji njegovom stvaranju od drugih zbog: 

  • Genetskih faktora
  • Prehrambenih navika 
  • Općeg oralnog zdravlja

On često može poslužiti kao “nuklearna elektrana” za bakterijske kolonije. Ove bakterije stvaraju kiseline koje napadaju caklinu zuba, potencijalno uzrokujući karijes. To su šupljine ili oštećenja na površini zuba koja se mogu razviti u ozbiljne probleme ako se ne liječe pravodobno. 

Karies rezultira oštećenjem cakline, vanjskog sloja zuba, zbog djelovanja kiselina koje bakterije proizvode nakon razgradnje šećera

Stoga, redovito uklanjanje zubnog kamenca i održavanje oralne higijene ključno je ne samo za njegovo sprječavanje, već i za zaštitu od karijesa i drugih oralnih problema. 

Posljedice za zube 

Zubni kamenac može imati ozbiljne posljedice po oralno zdravlje koje zaslužuju dublje razmatranje. Najčešće njegova prisutnost iritira desni i uzrokuje njihovo crvenilo, oticanje te krvarenje prilikom četkanja ili ispiranja. Ove su nelagode često prvi znakovi problema i signal da treba poduzeti odgovarajuće korake za njihovo rješavanje. 

YouTube video

Osim uklanjanja zubnog kamenca, stomatolozi često primjenjuju fluoridne tretmane nakon čišćenja. Fluorid pomaže ojačati zube i stvaranju zaštitnog sloja koji smanjuje rizik od karijesa.  Redoviti posjeti stomatologu za profesionalno čišćenje su ključni kako biste osigurali da vaši zubi ostanu zdravi i slobodni od ovog i drugih problema do kojih može doći. Uz pravilnu brigu kod kuće i redovite posjete stomatologu, možete očuvati osmijeh i oralno zdravlje koje će trajati tijekom cijelog života.

Članci u istoj kategoriji: