Siječanj. Mjesec novogodišnjih odluka i velikih promjena. Teretane su pune, a police sa zdravom hranom u trgovinama prazne. Mnogi ljudi baš u siječnju pokušavaju dovesti svoj život u red, zdravo se hraniti i početi s vježbom. Jedna od važnih stavki kada je riječ o zdravom životu su prehranski dodaci. Oni nisu zamjena zdravoj i uravnoteženoj prehrani, niti mogu zamijeniti neki od obroka, ali su odličan dodatak i način da u svoj organizam unesemo sve što nam je potrebno, a što možda ne dobivamo iz hrane u dovoljnim količinama. 

Postoje različiti dodaci prehrani i nije potrebno unositi ih previše te je prije svakog početka konzumiranja preporučljivo konzultirati se liječnikom kako ne bismo svom organizmu nanijeli više štete nego koristi. 

Prehranski dodaci koncentrirani su izvor mikro-hranjivih sastojaka (vitamina i minerala).

Što je potrebno našem organizmu

Bilo bi idealno kada bismo sve što je našem organizmu potrebno unosili hranom. Ipak, zbog ubrzanog načina života i manjka vremena za kupovinu i pripremu hrane, to nije uvijek moguće. Zato su ti prehranski dodaci da putem njih uzimamo dovoljno vitamina i minerala koji su nam potrebni, ali važno je biti siguran da ih ne unosimo ni previše, jer i to za naš organizam može biti štetno. 

YouTube video
Pregled najčešće korištenih prehranskih dodataka

Vitamin C i vitamini iz B skupine topljivi su u vodi te organizam sam može izlučiti višak putem mokraće. S obzirom na to da ih organizam ne skladišti, važno ih je u dovoljnoj količini unositi u organizam. Vitamini A, D, E i K topljivi su u mastima i organizam ih skladišti u masnom tkivu, tako da se moramo pobrinuti da ne pretjeramo s konzumacijom ovih vitamina.

Čitaj dalje na: https://hronoishrana.net/zdraviji-zivot-uz-prehranske-dodatke/

Članci u istoj kategoriji: