Svi vlasnici pasa žele najbolje za svoje dlakave prijatelje. Oko psa se nekada brinemo više nego oko nas samih. Vodimo ih u šetnje, hranimo ih, kupamo, igramo se s njima, dresiramo ih. Većina vlasnika pasa svjesni su da je pas velika sreća, ali i velika odgovornost. 

Svim psima, bez obzira na vrstu i veličinu, prijete mnoge vidljive i nevidljive opasnosti. Bez obzira na to koliko pazimo našeg psa, ne možemo ga uvijek od svega zaštititi. Jedan od najvećih nevidljivih opasnosti koje prijete psu su pseće buhe. One nisu neprijatelji samom psu, već i vlasniku, a nije ih se uvijek lako riješiti. 

Što su pseće buhe

Pseće buhe su mali nametnici, vanjski beskrilni paraziti, koji, kada uhvate priliku, rado obitavaju u krznu vašeg psa. Jako su otporne te se lako razmnožavaju, posebice ako se nalaze negdje gdje im odgovara klima i količina vlage. 

Pseće buhe su paraziti
Pseće buhe su paraziti gotovo mikroskopske veličine koje je jako teško primijetiti.

Pseće buhe, iako nemaju krila i ne mogu letjeti, imaju jako čvrste i snažne stražnje noge uz pomoć kojih mogu skočiti i do 200 puta više nego što su duge, što im omogućava da jednostavno prelaze s jednog ljubimca na drugog. Tijela su im prilagođena neprimjetnom kretanju kroz dlaku i kroz krzno te ih vlasnici pasa često ne primijete dok ne bude „prekasno“. 

Kako prepoznati buhe na psu

Buhe su paraziti gotovo mikroskopske veličine koje je jako teško primijetiti. One se hrane sisanjem krvlju životinja, ali osim toga, ostavljaju na tijelu psa i svoj izmet. S obzirom na to da pseće buhe, kako bi sisale krv, trebaju ugristi psa, ugriz može izazvati nekoliko simptoma po kojim vlasnici pasa mogu prepoznati da je njihov ljubimac žrtva tih napasnika:

  • Izrazito snažan svrbež na mjestu uboda
  • Češanje, crvenilo i gubljenje dlake na mjestu uboda 
  • Zadebljala, bolna i crvena koža na mjestu uboda
  • Nastajanje sitnih crvenih krasti na koži
  • Izmet buhe na koži psa izgleda kao mljeveni papar

Ukoliko su im stvoreni zadovoljavajući uvjeti, pseće buhe mogu na dlaci i krznu živjeti tjednima. Kako biste ih se riješili, potrebna su posebna sredstva koja se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama za životinje. 

Prevencija je najvažnija za psa

Postoji veliki broj sredstava koja mogu pomoći vlasniku psa da se riješi psećih buha. Određena sredstva čak imaju i produljeno djelovanje te štite psa naredna tri mjeseca od primjene. Međutim, vlasnik može djelovati i preventivno i tako spriječiti nastajanje problema u budućnosti. Kako bi se pas, ali i vlasnik zaštitili od ovih nametnika, vlasnik može izabrati ne voditi psa na livade s visokom travom ili u šume. 

pseće buhe ugrize psa
S obzirom na to da pseće buhe, kako bi sisale krv, trebaju ugristi psa, vlasnici pasa mogu prepoznati da je njihov ljubimac žrtva tih napasnika. Postoji veliki broj sredstava koja mogu pomoći vlasniku psa da se riješi psećih buha.

Bolji način je ipak kupnja zaštite u obliku ogrlice ili ampule zahvaljujući kojim možete neometano boraviti u prirodi bez straha. Takvi preparati odbit će pseće buhe, ali spasit će vas i od dosadnih komaraca i krpelja. 

Kako se riješiti ovih nametnika na psu

Ukoliko je za prevenciju ipak prekasno, preostaje vam samo opcija da se na neki način riješite psećih buha. Najvažniji je korak nazvati veterinara i djelovati odmah kako one ne bi prešle i na vlasnika. Veterinar je tu kako bi vlasnika proveo kroz sve daljnje potrebne korake, a oni mogu uključivati:

  • Detaljno čišćenje svih površina na kojima je pas boravio, preporučljivo posebnim sredstvima
  • Tretiranje psa tekućinom iz ampula 
  • Daljnja zaštita
YouTube video
Kako se riješiti buha na psima (jeftino i prirodno)

Osim toga, postoje mnogobrojna sredstva koja se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama za životinje. Ta se sredstva mogu podijeliti na dvije skupine: insekticide i repelente. Repelenti su različiti pripravci koji svojim mirisom odbijaju buhe od ljubimca, a insekticidi se prskaju ili u obliku tekućine nanose na kožu psa i zahvaljujući njima buhe uginu onaj tren kada počnu sisati krv vašeg ljubimca. Ova sredstva mogu biti u obliku ogrlica, pudera, prašaka, šampona ili sprejeva te možete izabrati što vam najbolje odgovora. 

Trgovine za životinje imaju sve što vam je potrebno

Specijalizirane trgovine za životinje u svom bogatom asortimanu nude različita sredstva za zaštitu psa od buha kao i sve druge stvari potrebne za vašeg kućnog ljubimca. Osim ovih sredstava, tamo možete kupiti razne vrste hrane za pse, igračke za njih te raznu vrste opreme. Trgovine za životinje tako nude razne univerzalne proizvode koji se mogu kupiti za bilo kojeg kućnom ljubimca, ali i one koji su namijenjeni za točno određeni problem ili vrstu. 

specijalizirane trgovine za životinje imaju bogat asortiman
Trgovine za životinje u svom bogatom asortimanu nude različita sredstva za zaštitu psa od buha kao i razne vrste hrane za pse, igračke za njih te raznu vrste opreme potrebne za vašeg kućnog ljubimca.

Ako pak niste sigurni koja je najbolja opcija za vašeg psa, stručnjaci u trgovinama za životinje rado će vam pomoći i osigurati da izaberete najbolje.

Članci u istoj kategoriji: