Pitate li vozače koji je glavni dio automobila, mnogi će odmah reći da je to motor. To i nije čudno, s obzirom da kada je motor ispravan, automobil može normalno funkcionirati te može ono što od njega i očekujete: da vas odveze od točke A do točke B. No, kako biste motor uopće mogli upaliti, jedan dio mora biti ispravan, a to je auto akumulator. 

Osim u te svrhe, akumulatori se brinu da osiguraju napajanje svih ostalih električnih dijelova. S obzirom da današnji modeli auta su prepuni raznih električnih dodataka, akumulatori se brže troše.

Redovito provjeravajte napunjenost akumulatora

Kao što je ranije navedeno, akumulatori za auto se s vremenom prazne. Brzina tog pražnjenja ovisi o više parametara, ali tri se mogu izdvojiti:

  • Učestalost vožnje
  • Količina električnih uređaja
  • Nakupljena prljavština

Naravno, što se češće vozite, akumulator u vašem autu će se brže prazniti i ranije ćete ga morati zamijeniti. Osim toga, imate li neki auto novije generacije, onda je on vjerojatno natrpan raznim električnim uređajima. Iako svi oni izgledaju zanimljivo, logično je da oni traže svoj izvor napajanja. A što ih je više, bit će potrebno više napajanja te će prije doći do pražnjenja.

Nakupljena prljavština na vanjskim dijelovima akumulatora također može utjecati na njegovo brže pražnjenje. Zato je potrebno i na to ponekad obratiti pažnju i očistiti vanjske vidljive dijelove.

Sve popularnija kupnja akumulatora online

Iako će se neki vozači odlučiti za kupnju akumulatora u lokalnim trgovinama s autodijelovima i opremom, ponajviše zbog činjenice da će im često prodavači izaći u susret i odmah ih ugraditi, mnogi drugi se radije odlučuju za online kupnju. A glavni razlog za to je niža cijena, koja je mnogima dovoljno dobra prednost da akumulator za svoje vozilo potraže u nekoj od brojnih web trgovina s autodijelovima.

No, prije nego što se odlučite za takvu kupnju, morate biti sigurni da znate koji model je prikladan za vaše vozilo. Ukoliko u to niste sigurni, provjerite možete li podatke o tome pronaći u knjižici vašeg vozila. Ako to nije dalo rezultate, potražite na internetu web stranice vašeg proizvođača auta te tamo potražiti neki prijedlog za kupnju. Uglavnom, bolji modeli često dolaze i s nešto većim jamstvom, a ujedno su i jačeg kapaciteta. A s obzirom da je to jedan od vrlo važnih dijelova auta, na njemu ne biste trebali štedjeti.

Što još može utjecati na brže pražnjenje akumulatora

Vrlo česta situacija koja utječe na brzo pražnjenje akumulatora, a ponekad i na potpuno pražnjenje je ostavljanje nekog elektroničkog uređaja upaljenog duže vrijeme ili kvar nekog takvog dijela na autu. Primjerice, ono što se ponekad vozačima dogodi je da zaborave ugasiti auto radio nakon što napuste vozilo. Ostave li ga tako cijelu noć, a ako je auto akumulator sam po sebi već nešto slabiji, lako je moguće da će ga to potpuno isprazniti i da iduće jutro nećete moći upaliti auto.

Druga stvar koja može dovesti do iste situacije je kada se zaborave ugasiti svjetla. Upaljena svjetla također mogu utjecati na puno brže ili potpuno pražnjenje. Srećom, danas mnogi noviji automobili imaju ugrađenu određenu zaštitu. Primjerice, u slučaju auto radija zaštita se svodi na to da će se on automatski ugasiti nakon određenog broja minuta kada automobil ne radi. A kada je riječ o svjetlima, pri otvaranju vratu s upaljenim svjetlima i ugašenim motorom, oglasit će se alarm koji će vozača upozoriti da ih ugasi. No, u slučaju da imate stariji automobil, možda nemate ugrađene takve zaštite. U slučaju problema, grana autoindustrije koja će vam pomoći je autoelektrika, odnosno morat ćete posjetiti autoelektričara da vam sanira kvar.

Autoeletrika za rješavanje svih električnih problema

Postoje razne grane autoindustrije koje se zadužene za određeni dio automobila. Kada je riječ o električnim dijelovima i svemu što je povezano uz napajanje, onda je to autoelektrika. Osobe koje se njome bave, autoelektričari, iz godine u godinu imaju sve više posla. Naime, današnji proizvođači automobila trude se u svoje modele ugraditi što je moguće više električnih dijelova. Samim time raste i broj kvarova.

YouTube video

Upravo zbog toga je autolektrika vrlo dobro zanimanje i onima koji će se njome baviti posla u budućnosti zasigurno neće nedostajati. Stoga, ako se želite baviti nekom djelatnošću vezanom uz popravak automobila, ali niste se mogli odlučiti, možda je baš autoelektrika ono u čemu biste se mogli pronaći.

Članci u istoj kategoriji: