Lijep izgled njihovog limenog ljubimca mnogim je ljudima jednako važan kao i njegova kvaliteta i dobar rad. Upravo radi toga, u uređenju auta gleda se i na najsitnije detalje – jedan od kojih su svakako i auto tepisi. 

Lijepi, čisti i kvalitetni tepisi za auto uvelike mogu pridonijeti lijepom izgledu auta iznutra i stvoriti u njemu ugodan, udoban i luksuzan ugođaj. Bilo da ih želite istaći ili uskladiti s ostatkom prostora, odličan su način da svoj auto istovremeno zaštitite od prljavštine i učinite ljepšim za putovanje.

Različite vrste auto tepiha

Tražite li nove tepihe za auto, na izbor vam se nudi nekoliko opcija – prije svega, važno je odlučiti se za materijal. Trenutno se na tržištu nude gumeni i tekstilni auto tepisi, a koji ćete odabrati ovisi o tome koliko vam je važna pedantnost i udobnost tijekom vožnje. Drugi izbor odnosi se na to hoćete li nabaviti tipske ili univerzalne auto tepihe. 

Kvalitetni tekstilni auto tepisi
Tekstilni auto tepisi mogu se ukrasiti i izraditi po vašoj želji

Univerzalni tepisi za auto odlična su opcija kada nemate alternativu, jer su osmišljeni tako da odgovaraju većini automobila, no prekrit će samo dio poda vašeg automobila i nema garancije da će u potpunosti odgovarati tom prostoru. Ipak, jednostavno nabavljanje, rasprostranjenost i povoljna cijena čini tipske auto tepihe boljom opcijom. Tipski auto tepisi besprijekorno će se uklopiti u vaš automobil, bez potrebe za dodatnim krojenjem i namještanjem te će u potpunosti prekriti sve površine koje je potrebno zaštiti od prljavštine.

Novi ili korišteni tepisi za auto

Ako ste se odlučili za tipske auto tepihe, imate dvije mogućnosti nabave. Korišteni se lako mogu nabaviti na auto otpadima, i to po veoma prihvatljivim cijenama. Ipak, želite li se odmaknuti od standardne opreme koja dolazi uz vaš automobil i personalizirati ga, onda su novi tipski auto tepisi rješenje za vas. 

Gumi tepisi za auto najpraktičnije su rješenje za auto
Kvalitetni gumi tepisi za auto

Tekstilni auto tepisi mogu se ukrasiti i izraditi po vašoj želji, dok gumi tepisi za auto napravljeni po mjeri nude brzo, jednostavno i pristupačno rješenje jer se lako mogu održavati i očistiti. Uz to, tipske varijante mogu se također izraditi i u dimenzijama prtljažnika, što je odlično rješenje ako u prtljažniku često prevozite kućne ljubimce, alate ili druge stvari koje mogu uzrokovati velik nered.

Kvaliteta opreme za auto prije svega

Kada birate bilo kakvu opremu za automobil, prije svega važno je obratiti pozornost na kvalitetu. Kada se radi o tekstilnim auto tepisima, poželjno je provjeriti kvalitetu i gustoću tkanja. Gušće tkani tepisi lakše će se očistiti od prljavštine te će teže upiti vodu, što znači da će im biti potrebno manje sušenja kada se namoče.

YouTube video

Važno je obratiti pozornost i na to da su vlakna dobro utkana, kako ne bi s vremenom počela ispadati. Kod gumi tepiha za aute važno je provjeriti debljinu materijala, koja je najčešće najveći kamen spoticanja. Općenito govoreći, što je deblji materijal, to će on biti otporniji na pucanje, bušenje i grebanje, stoga radije uložite nešto više u model koji će trajati duže.

Tekstilni auto tepisi

Prednost tekstilnih auto tepiha prije svega je njihova udobnost. Meki su na dodir i izgledaju veoma luksuzno, a također omogućavaju i niz različitih načina personalizacije. Kod njih, osim boje materijala također možete odabrati i:

  • uzorak,
  • veličinu vlakana 
  • logo – koji se može ušiti uz rub samog tepiha.

Ipak, odabirete li tekstilnu varijantu, važno je da pronađete kvalitetno izrađen i gusto pleten model, kako biste ga lakše mogli očistiti od nečistoća koje se mogu unijeti u automobil. Uz to, važno je imati na umu kako se tekstilni tepisi za automobil mogu smočiti, u kojem slučaju ih treba dobro osušiti prije daljnjeg korištenja, kako ne bi počeli ispuštati neugodne mirise. 

Gumi tepisi za auto

Gumi tepisi za auto najpraktičnije su rješenje za auto. Iako ponuda postoji, nešto je teže naći ih u drugim bojama osim crne, a općenito se mogu pronaći samo u jednobojnim varijantama. Glavna prednost gumenih tepiha za auto je njihovo jednostavno čišćenje. Kako guma ne upija vodu, uvijek ih možete otresti i oprati prilikom pranja auta te će oni za nekoliko minuta ponovno biti čisti i spremni za ponovno korištenje. 

Ipak, važno je imati na umu kako se oni lako mogu zagrijati na velikim temperaturama, pa treba izbjegavati direktan dodir s kožom. Lako su dostupni i možete ih pronaći u brojnim specijaliziranim trgovinama s auto opremom, a nerijetko i u većim supermarketima.

Članci u istoj kategoriji: