Tijekom ljetnih godišnjih odmora mnogi se odlučuju na odlazak na kampiranje, koje je za razliku od boravka u apartmanu ili hotelu znatno jeftinije. Sve što vam je potrebno je oprema za kampiranje i smještaj u kampu, a danas su kampovi znatno sređeniji nego u prijašnjim godinama što omogućuje ugodan provod i sanitarne čvorove prema standardima. Sve o tome koja oprema za kampiranje vam treba saznajte u nastavku teksta.

Šator za kampiranje

Kao najbitnija oprema za kampiranje izdvaja se naravno šator, koji je osnova svega. Ovisno o tome koliko ljudi odlazi na kampiranje, ovisi i šator koji ćete odabrati. Možete se odlučiti na varijante velikog šatora ili više manjih, a sve ovisi o tome kako ste se unaprijed dogovorili za spavanje.

Oprema za kampiranje i njegov odabir je veoma važan
Oprema za kampiranje: šator

Prilikom kupnje šatora obratite pozornost na to da su šavovi dodatno lijepljeni, te da su šatori vodootporni. Dodatni luksuz mogu biti aluminijska konstrukcija koja je veoma lagana i izdržljiva, te kvalitetna podloga i ventilacija u šatoru. Klinovi za šator moraju biti čelični, koji jesu nešto teži od aluminijskih, ali su dugotrajniji i čvršći.

Postoje razne vrste šatora, a dijele se prema veličini. Ima manjih šatora koji su namijenjeni isključivo za spavanje, a za one malo luksuznije morat ćete odvojiti nešto više novaca. Oni znaju imati i pretprostor između soba, čak dva prostora za spavanje i znatno čvršći pod i samu konstrukciju. Nakon dolaska u kamp prva stvar koju morate napraviti je postaviti šator. Najvažnija stvar je da odaberete ravno mjesto, koje je malo izdignuto od tla, kako se voda u slučaju kiše ne bi slijevala u sam šator.Pobrinite se da klinovima dobro osigurate šator od eventualnog nošenja vjetra, jer iako je ljeto i vrijeme bi trebalo biti stabilno, nikad se ne zna s vjetrom. Zbog toga se osigurajte i budite sigurni da je sve kvalitetno postavljeno.

Vreće za spavanje

Druga presudna oprema za kampiranje su vreće za spavanje, koje će vas tijekom pada temperature u ljetnim noćima grijati. Postoje vreće za ljeto i zimu, a razlikuju se po debljini. Zimske vreće za kampiranje imaju pernato punjenje koje osigurava mnogo bolje zadržavanje topline i u većini slučajeva imaju kapuljaču koja osigurava i toplinu glave.

Dodatna oprema za kampiranje:
Oprema za kampiranje: vreća za spavanje

Ljetne sintetičke vreće za spavanje s druge strane pružaju bolju izolaciju, no ne griju tijelo kao zimske. Postoje i bračne vreće za spavanje koje su namijenjene parovima ili djeci i u kojima spava dvoje ljudi.

Ruksak za kampiranje

Ruksak je također oprema za kampiranje i njegov odabir je veoma važan. U slučaju da na kampiranje odlazite s autom, on nije od presudne važnosti, no ako do kampiranja morate pješačiti, tada je kvalitetan ruksak neophodan. Ako ruksak ostavlja veliku težinu na leđa, to znači da ih može ozlijediti i da nije dobar izbor. Kvalitetni ruksak za kampiranje mora imati u sebi dvije šipke kako bi lijepo prianjao uz leđa, te da se ne spušta dok se krećete.

Ostala oprema za kampiranje

Postoji razna dodatna oprema za kampiranje u koju spadaju sve ostale potrepštine za kampiranje, a to su: posude za vodu, lonci kuhanje hrane, stolovi, stolice, plinska kuhala i sve ostale stvari koje vam trebaju na kampiranju.

YouTube video

Veoma je bitno da prije kampiranja napišete popis koja vam je oprema za kampiranje potrebna i prema tome prije polaska provjerite jeste li uzeli sve. Nemojte si dozvoliti da na kampiranje odete bez sigurnosti i da vam se desi da ste zaboravili klinove za šator ili neku drugu neophodnu stvar!

Preklopni stol za kampiranje

Veoma važna stvar za kampiranje je i preklopni stol. Kako biste imali priliku jesti kao ljudi, a ne na podu, on je jedna od neophodnih stvari koje morate ponijeti na kampiranje. Naravno, uz preklopni stol u kompletima možete kupiti i preklopne stolice, a glavna prednost je to što za vrijeme transporta ne zauzimaju puno mjesta. 

Kada kupujete preklopni stol veoma je važno da obratite pažnju na njegovu kvalitetu i da prilikom kupnje ne štedite. Preklopni stol koristit ćete isključivo na kampiranjima, a ostale dane ćete ga skladištiti, što znači će vam dugo trajati. Stoga obratite pažnju da preklopni stol stoji dobro, da može podnijeti određenu težinu, te da se ne klima. U protivnom mogli biste imati neugodnih iskustva s pucanjem stola ili prevrtanjem na malo neravnom terenu, a to svakako ne želite. Sve stvari koje smo naveli u tekstu možete jednostavno kupiti i online, bez potrebe za odlaskom u dućane.

Članci u istoj kategoriji: