Igrice za decu

Video igrice su kao vid zabave prisutne i dostupne već više od 30 godina. One su jedinstven i autentičan vid zabave zato što oneigrice_1 ohrabruju i mame igrača da on bude deo scenarija igrice a samim tim i deo same igrice. Današnje moderne igrice su toliko sofisticirane da zahtevaju od igrača da konstantno obraća pažnju na igru, nedopuštajući mu ni trenutak pasivnosti. Igrice su interaktivne za razliku od recimo filmova, video igrice uvode igrača u “svoj svet”. Ovo ima i pozitivne i negativne uticaje na samog igrača. Mnogo studija i istraživanja je ispitivalo štetnost i korist, kao i uticaj video igrica na igrače pogotovo na one najmladje. U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti i mane igranja video igrica, kao i savete kako i koje video igrice da igrate.

Kakav uticaj video igrice imaju na decu i adolescente

Najšire poznata korist tj. pozitivan efekat koji video igrice; imaju na decu je da one pobudjuju kod dece interes za kompjutere i da kasnije najzagriženiji igrači igrica često postaju kompjuterski inženjeri.
Igrice mogu pomoći u razvoju koordinacije oko-ruka, u razvoju logičkog razmišljanja, brzom rešavanju problema, mogu razviti vid da se lako zapažaju detalji i sitnice i slično.

Moderne video igrice napreduju iz dana u dan, sve su kompleksnije, grafika je svakim danom sve savršenija i bolja, pa tako i same igrice postaju sve realističnije. Ovo uzrokije da se adolescenti često previše “užive” u video igrice, pa čak i da mešaju realan sa virtuelnim svetom. Ovo može imati negativan uticaj na socijalne veštine adolescenta.

Takodje igranje nasilnih igrica može da prouzrokuje i nasilno ponašanje samih igrača video igrice u njihovom realnom životu.

igrice_5

Agresivno ponašanje je zapaženo uglavnom kod dece koja su igrala nasilne i agresivne video igrice duži vremenski period i to po više časova na dan. Problem je u tome što deca ne znaju kad je dosta igranja igrica a roditelji često nemaju predstavu koliko zapravo vremena njihovo dete provodi igrajući igrice a često nisu upoznati ni sa samim sadržajem igrica koje dete igra. Studije su takodje pokazale da su igricama mahom zaraženi dečaci a daleko manje devojčice. Studije pokazuju da devojčice prosečno provode 5 sati nedeljno igrajući igrice a dečaci čak 13 sati. Studije su pokazale i da deca koja duži vremenski periodigraju nasilne i agresivne video igrice imaju veće sklonosti ka:

  • agresivnom ponašanju
  • svadji sa profesorima ili ostalim autoritativnim ličnostima
  • svadjama i tučama sa ostalom decom
  • slabijim ocenama u školi

igrice_4

Interaktivnost izdvaja video igrice od ostalih vidova zabave, jer je gledanje TV-a ili filmova mnogo pasivno a igrice dozvoljavaju igraču da učestvuje u njima akivno. U igricama igrač često ima koristi od nasilnog ponašanja, jer je to ponekad i sam cilj nivoa te se nasilnim ponašanjem prelazi na naredni nivo. Studije su pokazale da nasilne video igrice podstiču agresivno ponašanje zato što se u njima kontinuirano ponavljaju nasilne scene te se ovom metodom ponavljanja u mozak usadjuje da je to “normalno” i “prihvatljivo”. ponašanje. Video igrice takodje ohrabruju i podstiču igrača da se identifikuje sa svojim likom iz igrice. U igrici svaka odluka koju donesete utiče na vašeg lika iz igrice tako da se dete vrlo brzo identifikuje sa svojim likom iz igrice i ukoliko se taj lik u igrici ponaša agresivno i dete u realnom svetu počinje da se ponaša kao lik iz video igrice.

Saveti za roditelje

igrice_2Zbog svih navedenih razloga jako je bitno da roditelji obrate pažnju koliko vremena njihovo dete provodi igrajući video igrice kao i da se detaljno upoznaju sa sadržajem video igrica koje dete igra. Video igrice mogu biti jako korisna stvar, čak mogu biti korišćene i u edukativne ili svrhe razvijanja odredjene veštine kod deteta ali je neophodna pravilna selekcija video igrica. Postoji veliki broj edukativnih video igrica kao i igrica za decu svih uzrasta, zato se potrudite da vaše dete igra igrice za decu, igrice namenjene i prilagodjene njegovom uzrastu i na taj način potpomognite njegov pravilan razvoj.

Prečitaj više: Kreativne Hubelino igračke, 100% kompatibilne sa kockama Lego.

Članci u istoj kategoriji: