Napretkom tehnologije i velikom dostupnošću brojnih usluga, dionice, odnosno trgovanje dionicama doseglo je veliku popularnost u posljednjih nekoliko godina. Mnogi su bili zadivljeni velikim rastom raznih dionica te su željeli i sami odlučiti investirati u neke od njih. Još većoj popularnosti pridonijele su i tzv. IPO ponude za kupnju dionica, odnosno inicijalne javne ponude.

Kako kupiti dionice

One su omogućile i totalnim početnicima u burzovnom svijetu da jednostavno dođu do dionica određene tvrtke koje kasnije mogu prodati i u idealnom slučaju, zaraditi od prodaje.

Brokerske kuće

Svakoga koga zanima odgovor na pitanje kako kupiti dionice, dobit će slične informacije, odnosno preporuku da mora odabrati brokersku kuću. Riječ je o ovlaštenom posredniku putem kojeg se obavljaju sve transakcije, odnosno putem koje može zadati naloge za kupnju ili prodaju. Način na koji se te brokerske kuće financiraju su naknade. Oni naplaćuju naknadu za svaku transakciju i raspon tih naknada je od 0,3% do 1%, ovisno o brokerskoj kući.

Nalozi za kupnju ili prodaju dionica se kod većine mogu zadavati na 3 načina:

  • Putem online platforme
  • Telefonski 
  • Putem emaila

Naravno, danas je najpopularniji način korištenje online platformi putem koje možete sve vrlo jednostavno odraditi samostalno, u svega nekoliko klikova mišem.

Zadavanje naloga za kupnju i prodaju dionica

Zanima li vas kako kupiti dionice, prvo ćete morati naučiti kako zadati nalog za kupnju. Pri zadavanju naloga za kupnju, potrebno je unijeti 3 osnovna parametra:

  • Cijena po kojoj želite kupiti dionicu
  • Količinu dionica koju želite kupiti
  • Trajanje naloga, odnosno vrijeme koliko će nalog biti izložen dok se ne ostvari

Također, odgovor na pitanje kako kupiti dionice možda na prvu djeluje jednostavno, no potrebno je da se malo više posvetite toj tematici kako biste bili uspješniji. Naime, ako ste odlučili kupiti dionice, nije dobro odmah pokušati kupiti dionicu po trenutnoj cijeni, nego je ponekad dobro i pričekati da cijena malo padne. Tako ćete odmah u startu imati određenu prednost i na dulji rok biste mogli više zaraditi od rasta cijene.

Brojne online platforme za trgovanje

Krenete li pretraživati internet vezano uz pojam kako kupiti dionice, dobit ćete rezultate brojnih online platformi koje vam to omogućuju. No, nemojte se odmah odlučiti za prvi rezultat, nego provjerite više različitih platformi i onda donesite konačnu odluku.

YouTube video

Pripazite na visine naknada koje određene brokerske kuće uzimaju, ali i na jednostavnost korištenja određene online platforme za trgovanje dionicama. Uzmite to sve u obzir i odaberite brokersku kuću i platformu za trgovanje koji vam najviše odgovaraju.

Članci u istoj kategoriji: