Iako Dubrovnik svojim historijskim sjajem baca u sjenu sva mjesta Južne Dalmacije, život na otocima hrvatskog Jadrana je nešto sasvim drukčije od života na kopnenoj obali. Svaki od otoka čuva svoje tradicionalne običaje, te pored izuzetnih krajolika na svakom od otoka, turisti imaju priliku upoznati i potpuno jedinstvene, lokalne svijetove ovih malih oaza ukotvljenih u plavim vodama Jadrana.

korcula_5

Jedan od poznatijih otoka svakako je Korčula, poznata i kao mjesto rođenja Marka Pola.  Jedna je od omiljenih turističkih destinacija zbog bogate kulturne baštine i mnoštva prekrasnih plaža. Od poluotoka Pelješca dijeli je Pelješki kanal, koji je važna turistička i ekonomska veza između južnog i sjevernog Jadrana.

korcula_3

Najveća mjesta na Korčuli su grad Korčula, Vela Luka i Blato. Istočnije od Korčule nalazi se ostatak Korčulanskog arhipelaga, koji sa Korčulom čini još oko dvadesetak malih otoka. Korčula je poznata i po brojnim uvalama i izletištima sa pješčanim i šljunčanim plažama, koje će zadovoljiti i najzahtjevnije turiste. Jedna od najljepših pješčanih plaža nalazi se na jugoistoku otoka, u Lumbardi.

korcula_4

Korčula ima oko 20 000 stanovnika, što je čini najnaseljenijim hrvatskim otokom. Stanovnici se najčešće bave vinogradarstvom, brodogradnjom i ribolovom, te uzgojem citrusa i maslina. Površine od oko 270 četvornih kilometara, mimo naselja, otok je prekriven borovim šumama,  mnogobrojnim maslinjacima i ljekovitim biljem.

korcula_1

Korčula je privlačna i zbog činjenice da je u gradu Korčuli rođen Marko Polo, čija rodna kuća i danas postoji pored gradske katedrale. Na otoku se, u gradu Korčuli, već preko 400 godina  tradicionalno čuvaju i viteške igre. Festival viteških igara održava se svake godine u srpnju, i predstavljaju svojevrsni ples sa mačem, izuzetno vrijedan posjete. 

Članci u istoj kategoriji: