Obuća radnika

Teško je reći kada je izumljena prva espadrila. Ipak, dokazi koje su pronašli arheolozi govore nam kako komad obuće espadrile postoje barem od 14. stoljeća, iako prema nekim naznakama one postoje možda čak i preko 4 tisućljeća. Kako se može deducirati iz samog naziva, potječu iz Španjolske, a svoje su ime dobile po čvrstoj mediteranskoj travi od koje se izrađuje konop, korišten kao njihov potplat. 

Topla Španjolska klima i izobilje materijala za izradu učinili su espadrile dostupnom obućom za sve slojeve stanovništva – čak i oni najsiromašniji mogli su si ih priuštiti. Upravo radi toga, one su od samog početka bile znane kao obuća radnika. Još u 13. stoljeću nosila ga je Aragonova vojska, dok je čak i u 19. stoljeću ona bila glavna radna obuća poljodjelaca.

YouTube video

Izrada ovog komada obuće

Espadrile su se munjevito proširile pirinejskim poluotokom, upravo zbog svog jednostavnog izgleda i lake izrade. Sam potplat napravljen je od konopa, te je u početku bio rađen ručno. Radnici koji su proizvodili potplate bili su znani kao „elpargaterosi“. Jednom kada je potplat napravljen, potrebno je na njega pričvrstiti platno i vrpce, što su najčešće radile švelje.

Članci u istoj kategoriji: