Automobili nekad i danas se razlikuju u vrlo mnogo pojedinosti. Jedna od njih se svakako odnosi i na elemente ugrađene u serijskoj, odnosno osnovnoj opremi automobila. Nekada je serijska oprema automobila bila dosta siromašna i nije puno toga uključivala. Danas se to dosta promijenilo i sve više toga se može naći u serijskoj opremi određenih marki automobila. A krovni nosači spadaju u tu kategoriju. U većini starijih automobila nisu bili dio dodatne opreme, dok su dio serijske opreme kod mnogi marki novih automobila.

Univerzalni i tipski krovni nosači

Ako je vaš automobil starije generacije, vrlo vjerojatno ne posjeduje krovne nosače. A oni će vam biti potrebni ukoliko na svoj automobil planirate postaviti neki od sve popularnijih dodataka, kao što su krovne kutije, nosači za bickle i skije i slično. Iz tog razloga ćete ih morati kupiti. Krovni nosači dostupni su u dvije varijante, kao univerzalni i tipski.

Univerzalni krovni nosači, kao što im i sam naziv govori, mogu se postaviti na mnogo različitih automobila te se po potrebi mogu i premještati s jednog automobila na drugi. To je odlično rješenje ako imate više automobila, ali vam krovni nosači nisu potrebni u isto vrijeme na više automobila.

Tipski krovni nosači su točno prilagođeni određenoj marki automobila kao što su Opel, Renault, BMW i ostali i možete ih premještati samo na iste takve marke automobila. Vrlo se jednostavno postavljaju na automobil i nije potreban nikakav poseban alat za njihovo montiranje.

YouTube video

Materijali i karakteristike krovnih nosača

Krovni nosači dostupni na tržištu najčešće su izrađeni od aluminija i željeza te su se ti materijali pokazali odlični za njihovu namjenu. Naime, riječ je o vrlo čvrstim materijalima koji odlično podnose sve vremenske uvjete. A to je izrazito bitno budući da će krovni nosači biti pod utjecajem velikih vrućina i hladnoća. S druge pak strane, ti materijali omogućavaju i veliku nosivost pa bez straha na krovne nosače možete postaviti i teret do 100 kg, što bi svakome trebalo biti i više nego dovoljno. Još jedna dodatna pogodnost koju imaju neki krovni nosači su i dijelovi presvučeni gumom. Ona onemogućava klizanje, ali će spriječiti i moguće oštećivanje dodatne opreme koja se postavlja na njih.

Članci u istoj kategoriji: