Svi znaju da su psi najslađi dok su štenci. Slatki su, mali, vole se maziti i djeca iz obožavaju. Kada se prvi put krene u šetnju sa štencem, on privlači pažnju gdje god da ode. Vrijeme dok je pas još štenac može biti pravo uživanje, ali i veliki stres, jer štenci zahtijevaju posebnu pažnju. 

Potrebno ih je socijalizirati s drugim psima, dresirati, učiti da obavljaju nuždu vani, voditi ih veterinaru te hraniti posebnom hranom za štence. Generalno, štenci zahtijevaju posebnu njegu i brigu kako bi odrasli u zdrave i sretne pse. 

Hrana koju štenci ne smiju jesti 

Dok su ljudi držali pse primarno zbog toga da im čuvaju kuću, psi su uglavnom jeli ono što bi njihovim vlasnicima ostalo od ručka. Ipak, danas na tržištu postoji široka ponuda različitih vrsta hrane za pse pa tako postoji i posebna hrana za štence. Ukoliko se ipak odlučite ponekad svom štencu dati nešto iz svog tanjura, važno je znati koja hrana može biti pogubna za štence, a štetna i za odrasle pse, a to su između ostalog:

  • Grožđe i grožđice 
  • Višnje 
  • Hrana s umjetnim zaslađivačima
  • Čokolada
  • Luk i češnjak 
YouTube video
Koja je najgora hrana za štence? Izbjegnite opasnu hranu za štence

Sada kada znamo koju hranu štenci nikako ne smiju jesti, potrebno je istražiti koja je najbolja hrana za štence. 

Što iz svog tanjura smijete podijeliti sa štencem

Djeca jako vole štence te im posvećuju puno pažnje i nježnosti. Posebno mala djeca, žele sve dijeliti sa svojim novim prijateljem pa tako i svoju hranu. Postoji mnogo hrane namijenjene za ljude, koji štenci smiju jesti, a štoviše, može biti i korisna za njihov razvoj, kao što su: 

  • Banane 
  • Mrkve 
  • Sir 
  • Kruh 
  • Kuhani ili pečeni krumpir 

Banane su bogate kalcijem i vlaknima, dok su kuhana jaja bogata proteinima i vitaminom A. Ipak, i štenci, kao i ljudi, sa konzumiranjem ove hrane trebaju biti umjereni, a ako štencu dajete neku od ovih namirnica, treba pripaziti da je u komadićima i prikladna za žvakanje, kako ne bi došlo do gušenja. 

Kvalitetna pseća hrana 

Prvotni izvor energije za sve pse, pa tako i za štence, je pseća hrana koja je prilagođena tako da zadovoljava sve dnevne nutritivne potrebe psa. Pseća hrana može sadržavati različite namirnice te može biti u suhom obliku ili u konzervama. Također, postoje i različite vrste hrane za štence koju možete davati svom štencu, ovisno o njegovim preferencijama i potrebama. 

Postoje različite vrste hrane za štence
Postoje i različite vrste hrane za štence koju možete davati svom štencu, ovisno o njegovim preferencijama i potrebama.

Na tržištu postoje i različite vrste dodataka prehrani za pse, a jedan od najpopularnijih dodataka je lososovo ulje od kojeg štenci mogu imati značajnu koristi tijekom odrastanja. Kako biste utvrditi koliko točno hrane treba jesti vaš štenac, na internetu možete pronaći specijaliziran kalkulator koji vam može pomoći izračunati koliko točno hrane treba štenac, ovisno o tome o kojoj je pasmini riječ, koliko ima kilograma i koliko je star. 

Postoji li najbolja hrana za štence

Ne, ne postoji najbolja hrana za štence. Odnosno, ne postoji univerzalna formula koja nam može otkriti koja je najbolja hrana za svakog, pa i za našeg štenca. Najbolja hrana za štence je ona hrana od kojeg štenci neće imati probavne tegobe, koja će im osigurati dovoljno energije i zahvaljujući kojoj će se najbolje osjećati. 

najbolja hrana za našeg štenca
Ne postoji univerzalna formula koja nam može otkriti koja je najbolja hrana za našeg štenca. Najbolja hrana za štence je ona hrana od kojeg štenci neće imati probavne tegobe, koja će im osigurati dovoljno energije.

Prije nabavljanja psa važno je raspitati se o tome postoji li posebna vrsta prehrane koju ta pasmina ili štenci te dobi moraju pratiti, a svog štenca je važno upoznati i vidjeti koja mu vrsta hrane najbolje odgovora. Nije štetno u prehranu štenca uključiti i dodatke prehrani, kao što je lososovo ulje, od kojih tijekom odrastanja može samo profitirati.

Lososovo ulje kao odličan dodatak prehrani štenca

Lososovo ulje koje možete davati štencima bogato je omega-3 masnim kiselinama koje su psima nužne kako bi održali tijelo u ravnoteži zbog prehrane bogate omega-6 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline podržavaju imunološki sustav, poboljšavaju zdravlje srca i kognitivne funkcije. 

Lososovo ulje ima mnogobrojne prednosti
Redovna konzumacija lososovog ulja može spriječiti probleme s bubrezima i zglobovima, a snižava i krvni tlak te može spriječiti probleme sa srcem. Lososovo ulje ima mnogobrojne prednosti i što se s njom ranije počne, to je bolje za štenca.

Lososovo ulje posebno se preporuča davati štencima jer utječe i pomaže mozgu štenaca da se pravilno razvije. Osim toga, psi koji konzumiraju lososovo ulje imaju zdraviju dlaku i kožu, manje kožnih alergija, jači imunološki sustav, bolje kognitivne funkcije. Redovna konzumacija lososovog ulja može spriječiti probleme s bubrezima i zglobovima, a snižava i krvni tlak te može spriječiti probleme sa srcem. Zaključno, konzumacija lososovog ulja kod štenaca ima mnogobrojne prednosti i što se s njom ranije počne, to je bolje za štenca, kao i za odraslog psa koji će postati.

Kao pčelar znate da je za praćenje količine meda u košnicama dobro košnice vagati vagom za kočnice. Ako ste tek početnik u ovom području, onda pročitajte članak na poveznici.

Članci u istoj kategoriji: