Malčeri su poljoprivredni strojevi koji se koriste u raznim poljoprivrednim granama. Najčešće se tako koriste u vinogradarstvu, voćarstu, povrtlarstvu i ratarstvu. Osnovna namjena im je usitnjavanje biljnih ostataka. Naime, na njivama i raznim površinama često ostanu velike količine biljnih ostataka koje za nove kulture koje se planiraju saditi mogu osigurati brojne hranjive tvari. A kako bi se te hranjive tvari mogle što brže apsorbirati, važno je da su ti biljni ostaci što više usitnjeni. A upravo za to se koriste malčeri, dostupni u raznim oblicima i modelima.

Vrsta malčera

Malčeri su danas dostupni na tržištu i više različitih varijanti i svatko se može odlučiti za onu koja mu najviše odgovara. Najčešće se koriste varijante malčera koji se montiraju na traktor. Traktor ih tada vuče po površini i malčira sve na što naiđe. Prilikom njihove kupnje, morate u obzir uzeti sve njihove karakteristike. A te karakterstike se razlikuju u mnogo togo. Vrlo bitan podatak je njihova radna širina.

Prema njoj ćete moći vidjeti koliku površinu možete odjednom malčirati. Što je ta širina veća, bit će vam potrebno manje prolaza da napravite sve što ste zamislili. Također, ne mogu svi malčeri postići istu dubinu malčiranja. Dubina do koje ovi malčeri dolaze se tako može pronaći u njihovim specifikacijama. A to je izuzetno bitan podatak, ovisno o tome za što ga želite koristiti. Za neke terene bitno je da malčeri ne ulaze duboko u zemlju, dok je kod nekih terena bolja veća dubina.

Malčeri

Koristi malčiranja

Ako se dosad niste susreli s malčerima, možda se odlučite za nabavku jednog takvog stroja kada vidite koje sve prednosti vam donosi malčiranje. Nakon što malčer odradi svoje, tlo ispod tog sloja malča ostaje puno toplije. Upravo zbog toga se tijekom zime u takvo tlo mogu nastaniti brojne životinjske vrste. S druge strane, tlo koje je prekriveno tim slojem malča je dodatno zaštićeno od brojnih vanjskih utjecaja, kao što su sunčeve zrake, kiša, vjetar i sl. Malčer će vas također riješiti i problema korova. Jer upravo taj sloj malča će spriječiti stvaranje i širenje korova.
Multinamjenski malčeri

Malčeri su s godinama sve napredniji strojevi koji vam mogu pomoću u brojnim radnjama. Tako su malčeri danas postali višenamjenski strojevi koji vam mogu pomoći u brojnim poslovima. Primjerice, neki malčeri se mogu koristiti i kao obične kosilice. Jednostavno ih postavite na traktor, spustite na razinu na koju želite i kosite travu. Ako nakon košnje želite i malčirati, jednostavno takve malčere prebacite u način rada za malčiranje.

YouTube video

Malčeri dolaze i u raznim oblicima i dimenzijama. Tako možete pronaći posebno dizajnirane malčere koji su namijenjeni za rad na posebnim terenima. Primjerice, imate li neke nepristupačne dijelove, poput nagnutih terena, nasipa i sličnog, potražite malčere koji su dizajnirani upravo za takav rad. Također, postoje posebni malčeri koji su prikladni za rad u vinogradima i voćnjacima kako bi se mogli lako provlačiti unutar redova te obavljati svoj posao.

Imate li neke veće površine koje obrađujete, primjerice velike livade, razmislite o onim većim modelima koji će vam taj posao ubrzati i olakšati. Za male površine biti će dovoljni i malčeri manjih dimenzija i s nešto skromnijim funkcijama.

Malčeri

Trgovine

Odlučili ste se za kupnju malčera, ali ne znate gdje ih potražiti. Osim u trgovinama, malčeri se često mogu pronaći po prigodnim cijenama na raznim poljoprivrednim sajmovima. Ti sajmovi se organiziraju svake godine u nekoliko gradova i na njima sudjeluju brojne tvrtke koje se nastoje predstaviti sa svojim proizvodima. A često ćete upravo tamo pronaći veliki izbor.

Možete ih pronaći i u trgovinama sa specijaliziranom poljoprivrednom opremom ili u trgovinama u kojima se prodaje razna poljoprivredna oprema. No, pitanje je na koliki izbor ćete naići i hoćete li biti zadovoljni s onime što vam se nudi. No, uvijek možete pogledati i što se nudi putem Interneta. Internetska trgovina sa poljoprivrednom opremom može biti najbolji izbor.

Također možete pronaći neke veće trgovine koje imaju izuzetno veliki izbor malčera, često po još povoljnijim cijenama. Iako ćete ih na Internetu vidjeti samo na slici, brojne takve trgovine se trude što bolje ih prezentirati. Tako ćete moći pronaći stvarno detaljne informacije o svakom malčeru, saznati za kakve je terene najbolji, ali često ćete moći pročitati i mišljenja i komentare onih koji su prije vas kupili takav model. Takvi komentari su ponekad vrlo vrijedni i puno više ćete saznati iz njih nego iz samog opisa proizvoda.

Hidroponika više nije proizvodnja budućnosti i često kada govorimo o hidroponici u očima ljudi koji nas slušaju vidimo čuđenje. Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: