VPS hosting (Virtual Private Server) ili u prijevodi virtualni privatni server je način podijele fizičkog (dedicated) servera na više manjih servera, koji su apsolutno neovisni jedni o drugima i koji funkcioniraju odvojeno svaki za sebe.

Ova vrsta hostinga se zapravo može smatrati jednom vrstom dedicated servera, ali u umanjenom obliku. Stoga, ako imate web stranicu ili tek razmišljate o pokretanju iste, te ako je dedicated server ipak prevelik zalogaj za vaše potrebe, a ipak želite mnoštvo beneficija koje on nudi, tada bi se svakako trebali odlučiti za zakup virtualnog privatnog servera VPS.

Kako funkcionira virtualni privatni server?

Poslužitelj ili server je računalo na kojem se pohranjuju datoteke i baze podataka potrebne za rad i pravilno funkcioniranje vaše web stranice. U trenutcima kada Internet posjetitelji želi pristupiti vašoj web-lokaciji, njihov preglednik šalje zahtjev poslužitelju te dolazi do prijenosa svih datoteka potrebnih za učitavanje vaše web lokacije putem Interneta.

VPS hosting

VPS hosting je svojevrstan virtualni poslužitelj koji oponaša fizički poslužitelj, međutim, u stvarnosti, on se dijeli između više korisnika. Naime, korištenjem tehnologije virtualizacije, vaš davatelj hosting usluga dijeli hosting u particije i što omogućuje svakom korisniku VPS hostinga nesmetan i neovisan rad kao i instaliranje vlastitog operativnog sustava i željenih aplikacija.

Prednosti VPS hostinga

Vaš VPS hosting je odvojen od hostinga ostalih korisnika, apsolutno je privatan i nad njim imate potpunu kontrolu. Zapravo, VPS tehnologija je slična stvaranju particija na vašem računalu u situacijama kada želite pokrenuti više od jednog OS-a (npr. Windows i Linux) ili kada želite odvojiti vaš operativni sustav od drugih podataka, kao što su primjerice fotografije, video klipovi, dokumenti i sl.

YouTube video

Odabir VPS-a omogućuje vam postavljanje vaše web stranice na siguran prostor sa zajamčenim resursima (memorijom, prostorom na disku, itd.) koje ne morate dijeliti s drugim korisnicima. S VPS hostingom imate vrlo slične pogodnosti kao što ih nudi dedicated poslužitelj, ali po daleko nižoj cijeni.

Ono što korisnike posebno oduševljava kod VPS hostinga je činjenica da svaki od podijeljenih servera može imati operativni sustav po želji korisnika te na njemu može raditi neovisno o drugim serverima ili operativnim sustavima.

Trebate li VPS hosting?

Ako želite najbolje rezultate za svoju web stranicu, preporučujemo vam da svakako razmislite o korištenju virtualnog privatnog servera. Za razliku od nekih drugih poslužitelja VPS web hosting vam donosi mnoštvo prednosti i u konačnici vrlo dobro korisničko iskustvo.

VPS hosting

VPS hosting vam pruža vam znatne količine resursa. Iako tijekom korištenja ovog hostinga dijelite memoriju i procesor s drugim korisnicima, ipak vaš dio poslužitelja ostaje potpuno prilagođen vašim potrebama.

VPS hosting obično odabiru vlasnici web stranica koji imaju promet na srednjoj razini i koji premašuju ograničenja shared hostinga, ali još uvijek im nisu potrebni resursi dedicated poslužitelja, odnosno ne trebaju cijeli fizički server isključivo za sebe.

VPS hosting i promet web stranice

Količina prometa koju imate na svojoj web stranici je jedan od osnovnih faktora koji utječu na odabir vrste hostinga . Ako imate novu web-lokaciju sa samo nekoliko posjetitelja dnevno, odaberite shared hosting. Međutim, ako vaša web stranica generira značajan promet, možda bi bilo mudro odabrati VPS.

VPS hosting vam daje priliku da ga proširujete u skladu s rastom posjete na vašoj web stranici kao i s povećanjem količine sadržaja koji nudite posjetiteljima. Drugim riječima, vaš davatelj hosting usluga može u svakom trenutku jednostavno prilagoditi količinu prostora poslužitelja u skladu s vašim potrebama.

Cijena zakupa VPS hostinga

Mnogim korisnicima je vrlo važna kvaliteta i stabilnost usluge kao i ugodno korisničko iskustvo, no, mnogi se prilikom odabira hostinga vode i visinom cijene hosting paketa, odnosno cijenom hosting usluga.

Kada je u pitanju cijena hostinga, moramo naglasiti da je ona svakako povoljna, ako se uzmu u obzir sve prednosti koje ova vrsta hostinga nudi. Drugim riječima, omjer cijene i kvalitete virtualnog privatnog servera je više nego dobar.

Shared hosting je cjenovno povoljniji od VPS-a, dok je dedicated hosting prilično skuplji. Stoga bi se moglo reći da je virtualni privatni server po cijeni svojevrsna „zlatna sredina“ koja nudi daleko veće prednosti u usporedbi sa shared hostingom, a značajnu financijsku uštedu u odnosu na zakup dedicated servera.

Članci u istoj kategoriji: