Mnogi čak ni danas, u uvjetima u kojima je poljoprivreda izuzetno bitna, ne znaju što znači hidroponika i što obilježava ovu  metodu uzgajanja usjeva. O njoj i njenim prednostima pričat ćemo danas, a vi se možda odlučite upustiti se u takav pothvat i sami!

Hidroponika koristi pijesak umjesto zemlje te se u ovoj metodi usjevi zalijevaju vodom koja je već puna svih hranjivih sastojaka koji su potrebni određenoj biljci. Često se voda zasebno puni mineralima po znanju biologije: svakoj je biljci potrebno više nečega kako bi bolje narasla.

Hidroponi su unaprijeđeni s obzirom na klasični uzgoj zato što možete ciljano birati koje stvari želite „dodati“, a koje ne. Tada možete paziti i na one biljke koje općenito imaju vrlo specifične zahtjeve po pitanju kemijskih elemenata, a to se obično isplati i uzgajivačima egzotičnog cvijeća.

Zašto hidroponika nije raširenija?

Ona je u početnom stadiju malo skuplja. Prvo je potrebno odvojiti prostor u kojem će se ovaj proces odvijati, a često treba i strojeve koji dodaju vodu i mijenjaju njen sadržaj namjestiti po novim postavkama. Za to su vam jasno potrebni inženjeri, a mimo njih i obični zaposlenici, pa proces traje dosta dugo.

Čišćenje jedne parcele nakon uzgajanja također dosta traje jer je bitno da ona ostane nezagađena i pruža sljedećoj biljci komotan rast.

Ipak, zna se da ovaj način zarade može pomoći svakome tko je spreman uložiti nešto početnog novca i vremena te se vjeruje kako će hidroponika postati mnogo popularnija u budućnosti.

Postoje prednosti hidroponike za koje možda niti ne znate

Antarktik, koji svi dobro poznajemo kao kontinent na kojem jedva ima života, zahvaljujući hidroponici može biti dom mnogim biljkama koje inače ne bi rasle na ledenom tlu. Ovo je bitno za ljude koji tamo žive, ali i općenitu floru tog prostora.

Nadalje: za ovakve je procese potrebno uložiti manje vode. Ako znate točno što tražite i u vodu stavite točno ono što hrani tu biljku, manja je količina potrebna za jednak (ako ne i bolji) rast i razvoj biljke.

Biljke u ovom slučaju također postaju otpornije i odbojnije insektima i drugim neprijateljima. Razlog je taj što se dobar dio ovih štetočina nalazi u zemlji koja nije uključena u koncept hidroponike.

Uzgoj biljaka u zraku

Aeroponika je kao i hidroponika još jedan od načina uzgoja biljaka, a za razliku od hidroponike kod ove vrste uzgoja biljke slobodno vise u zraku. Mineralni rastvor kod ove tehnike uzgoja biljkama se daje putem specijalne tehnike zaprašivanja koja stvara mineralnu maglu i vlagu u zraku. Sve ovo obavlja se putem specijaliziranih aparata kojima je zadatak biljke oprašiti što finije i na što prirodniji način, a pod to se podrazumijeva da nema krupnih kapljica.

Prednosti i mane hidroponike i aeroponike

Najveća prednost ova dva sistema je to što ih je moguće primjenjivati na raznim geografskim dijelovima. Budući da za ove sisteme nije potrebno imati plodno tlo i da se neophodni klimatski uvjeti mogu nadomjestiti raznim sistemima, ove vrste uzgoja moguće su na svakom dijelu zemlje. Ovakav način uzgoja najčešće se odvija u zatvorenim prostorima upravo zbog mogućnosti upravljanja s vremenskim uvjetima.

Kao jedinu manu ovih vrsta uzgoja mogli bismo navesti skupu cijenu implementacije. Naime, troškovi uvođenja jednog od ova dva sistema jako su veliki zbog toga što je potrebno platiti cijelu mehanizaciju, a uz to i stručne ljude koji će pomoći u vođenju tih poslova.

Hidroponika je najsuvremeniji način uzgoja biljaka

Hidroponika spada u jedan od najsuvremenijih načina uzgoja biljaka i upravo zbog toga u zadnje vrijeme je sve popularnija. Osim toga što je implementacija ovakvog uzgoja nešto skuplja u odnosu na tradicionalne sisteme, ova vrsta uzgoja nema mane i gotovo da možemo biti sigurni da će za neko vrijeme biti glavna vrsta uzgoja. Veoma je važno napomenuti za one koji neznaju da se biljke koje su uzgojene na sterilnoj podlozi mogu rasaditi po zemljištu, no biljke uzgojene na zemljištu se ne mogu presaditi na sterilnu podlogu. Stoga se ovaj način uzgoja može koristiti za rast biljki do određene mjere nakon koje će biti presađene na vanjsko zemljište.

YouTube video

Online kupovina alata za uzgoj

Urban-farmer.si web shop je na kojemu možete pronaći sve potrebne alate i materijale za uzgoj biljaka. Danas je internet dostupan svakomen, te se isto tako na njemu mogu kupiti sve moguće stvari, pa tako i razni alati i potrepštine za uzgoj biljaka.

 

Članci u istoj kategoriji: