Printeri su danas postali gotovo pa obvezan dio uredskog, ali i kućnog inventara za sve koji u domu imaju školarce ili naviku da barem dio posla obavljaju od kuće. Iako je napretkom tehnologije sve češće omogućen prijenos podataka u digitalnom obliku, putem e-maila, mobilnih telefona, laptopa ili pak USB stickova, to ne znači da su printeri izgubili svoju važnost.

Ponekad papirnata verzija dokumenta predstavlja opipljiv back up, koji možete čuvati, a ponekad je ispis jednostavno neizbježan, što vam mogu potvrditi svi učenici i studenti. Stoga je veoma važno odabrati kvalitetan printer koji omogućuje jednostavno održavanje i jeftino printanje, što su sve značajke koje možete pronaći kod printera s tonerima.

Općenito o tonerima

Postoji nekoliko različitih vrsta printera, od kojih svaki nudi različite dobre i loše karakteristike te koji ćete odabrati ponajviše o tome za što ćete ga koristiti. U glavno se koriste toneri u laserskim printerima, koji ispisuju lijepljenjem tonera za površinu papira toplinom. Sam toner sačinjen je od nekoliko dijelova, od kojih su najbitniji mikrogranule plastike i pigment.

Toneri dolaze u obliku finog praha, upakiranog u plastični uložak, čiji oblik ovisi o vrsti printera, iako su se u prošlosti mogli kupiti na mjerice te su se ručno sipao u spremnik printera. Najčešće se koriste u fotokopirnim aparatima, a njihova popularnost prije nekoliko godina proširila se i na laserske printere.

Toneri i tinta

Tintni printeri postali su popularni u prošlosti jer su jedinu alternativu predstavljali glasni i spori iglični printeri, koji se uz sve negativne strane imali manju kvalitetu ispisa od tintnih printera. Laserski printeri pojavili su se kasnije, no iako su nudili brži ispis, nisu postali odviše popularni zbog njihove visoke cijene.

Ipak, laserski printeri danas su popularnija opcija iz nekoliko razloga. Ispis uz pomoć tonera jeftinija je opcija, a ne može se dovoljno naglasiti ni brzina printanja. Dok tonerski u minuti mogu ispisati 6, laserski printeri u istom vremenu mogu ispisati i do 20 stranica. Uz to, dokumenti ispisani tonerom također bolje podnose označavanje markerom jer se toner neće razmazati kada se smoči.

Cijene tonera

Cijena novog punjenja tonera uglavnom je veća od cijene tinte. Ipak, kao što to često biva, iako je početno ulaganje veće, dugoročno je isplativije. Jedno punjenje tonera u pravilu može ispisati više stranica od punjenja tinte, što je veoma bitno svima koji moraju printati često i mnogo. Ako pak nemate potrebu čestog ispisa i možda ispišete po nekoliko stranica tjedno, tintna nije veoma dobar izbor jer se vremenom može sasušiti. A to može dovesti do još bržeg trošenja punjenja, ali sveukupno manjeg iskorištavanja tinte. Toneri su pak suhi prah pa nude mnogo duže vrijeme stajanja jer ne postoji mogućnost za sušenje. Ipak, imate li potrebu za printom u boji važno je naglasiti kako su laserski printeri, ali i toneri u boji mnogo skuplji od tintnih

YouTube video

Originalni toneri

Osim printera, za ispis vam je potreban još jedan ključan dio – punjenje sa tonerom. Na izbor vam se kod kupnje nude dvije opcije, a o tome koju ćete odabrati ponajviše ovisi cijena. Originalni toneri za printeri proizvedeni su od strane proizvođača printera, pa su samim time u potpunosti prilagođeni modelu printera koji imate. Takvi toneri nude garanciju kvalitetnog ispisa svaki put, a proizvođač također može s relativno velikom točnosti odrediti broj strana koji se može ispisati jednim punjenjem tonera, pa kupnjom originalnog tonera dobivate i veoma sigurne informacije o njegovoj iskoristivosti. Ipak, s druge strane, originalni toneri i po nekoliko su puta skuplji od zamjenskih, što je mnogima obeshrabrujući faktor.

Zamjenski toneri

Zamjenski toneri su potrošni materijal za printer Toner123 koje proizvode tvrtke koje nisu originalni proizvođači printera. Proizvođači zamjenskih tonera proizvode tonere kompatibilne raznim modelima printera, a prije dolaska na tržište moraju proći stroga testiranja kojima dokazuju kvalitetu ispisa. Općenito su mnogo jeftinija opcija, no iako garantiraju kvalitetu ispisa, zamjenski toneri imaju mnogo veću marginu za pogrešku što se tiče broja ispisanih stranica jednog punjenja, čak i kada se u obzir uzme nekakav prosjek.

Zamjenski toneri također nude mogućnost recikliranja, a moguće ih je pronaći  i u verzijama od bio plastike, čime se povećava ekološka prihvatljivost, što je također jedan od veoma bitnih aspekata. Ipak, naiđete li na one loše kvalitete, oni mogu uzrokovati probleme s printerom, lošu kvalitetu printa ili pak curenje. No, s obzirom da je ušteda u odnosu na originalne tonere između 50% i 70%, a incidenata s lošim tonerima sve manje, mnogi to smatraju prihvatljivim rizikom.

 

Članci u istoj kategoriji: