U vrijeme kada se LED rasvjeta pojavila na tržištu bilo je vrlo malo onih koji su na nju gledali blagonaklono. Bilo je puno više onih kojima se ona činila prevelikim ulaganjem te su se radije odlučivali na kupnju klasičnih rasvjetnih tijela koja su temeljila na žaruljama sa žarnom niti ili fluorescentnim žaruljama koje su bile puno pristupačnije cijene, ali i poznatije.

LED rasvjeta
LED rasvjeta u dnevnom boravku

Kako je vrijeme prolazilo sve veći broj ljudi počeo se interesirati za taj novi oblik pa je i njezin način rada postao jasniji. Naime, za razliku od klasičnih žarulja koje svjetlosnu energiju proizvode zagrijavanjem žarne niti, LED rasvjeta svjetlosnu energiju dobiva kroz velik broj dioda u koje dolazi električna energija od koje nastaju fotoni, odnosno svjetlost. Osim toga, za razliku od svjetla klasične rasvjete, njeno svjetlo može:

  • Biti u različitim bojama
  • Biti u različitim intenzitetima
  • Toplina svjetlosti može varirati

Odlično dugoročno ulaganje za rasvjetu

Kao što je ranije spomenuto, ulaganje u LED rasvjetu, bilo da se radi o unutarnjoj ili vanjskoj rasvjeti u počecima se smatralo nepotrebnim jer je cijena bila nekoliko puta veća od cijene klasične. Ipak, vremenom se pokazalo da je životni vijek znatno duži od životnog vijeka klasičnih žarulja jer on iznosi oko 30 000 sati rada. 

YouTube video

Pojednostavljeno, to bi značilo da LED rasvjeta može raditi čak nekoliko godina bez potrebe za mijenjanjem LED žarulje. Osim toga, kada se približe kraju svog rada, LED žarulje samo smanje intenzitet svog svjetla, za razliku od klasičnih koje samo odjednom pregore pa vas i u tom smislu na vrijeme upozoravaju o svom trajanju.

Članci u istoj kategoriji: