Spasite važne podatke s diska

Iako se podaci mogu spasiti s raznih medija, danas se najčešće traži spašavanje podataka Anni s diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku u računalu. To i nije ništa čudno s obzirom da danas na računalu mnogi ljudi svakodnevno rade, bilo na poslu ili kod kuće. Isto tako, najčešće spremaju podatke na tvrdi disk. Sve je to odlično dok sve ispravno radi. Ali jednom kada dođe do nekog kvara i podaci se izgube, svi budu u šoku.

Spašavanje podataka s diska moguće je u dva slučaja, odnosno radi li se o:

  • Softverskom kvaru
  • Hardverskom kvaru

Naravno, softverski kvarovi su bolja opcija ako očekujete veći postotak povrata podataka. No, danas se čak i kod hardverskih kvarova može očekivati relativno uspješno vraćanje podataka.

Savjetuje se da svakako povremeno odradite postupak kloniranja diska kako biste osigurali da možete sve jednostavno vratiti u prvobitno stanje u slučaju da dođe do neke havarije.

Kloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Kao što je navedeno ranije, kloniranje diska je postupak pomoću kojeg ćete napraviti tzv. sliku diska koju ćete po potrebi onda moći iskoristiti i na nekom drugom disku. Ono što ona sadrži je sljedeće:

  • Sve namještene postavke u programima i operativnom sustavu
  • Operativni sustav i sve instalirane programe
  • Svi podaci na disku
YouTube video

Nakon što to napravite, svakako tu sliku pohranite na neko sigurno mjesto, npr. na neki vanjski tvrdi disk ili na neko spremište u oblaku. U slučaju da dođe do kvara vašeg diska, moći ćete jednostavno kupiti novi i na njega otpakirati tu sliku koju ste dobili kloniranjem diska. To će na novi disk prebaciti sve ono sa starog, zajedno sa svim namještenim postavkama, podacima i programima.

Članci u istoj kategoriji: