Ovaj grad spominje se već u dalekoj povijesti, a prvi puta s današnjim imenom 1050. godine od cara Henrika III. 1219. Nurneberg postaje carski grad, zahvaljujući caru Fridriku II., te tada počinje značajan gospodarski razvoj ovog grada. Zlatno doba Nurneberga je bilo u 15. i 16. stoljeću, kada je bio centar umjetnosti, kulture i znanosti.

YouTube video
10 Stvari koje treba posjetiti u Nürnbergu, Njemački turistički vodič

U umjetnosti je tada djelovao Albrecht Durer, kod znanosti Nikola Kopernik koji je objavio svoje viđenje nebeskih tijela, a Martin Behaim je stvorio globus. U 17. stoljeću zbog Tridesetogodišnjeg rata, gospodarska snaga grada pati, jer je jače razoren.

Nurnberški dvorac je najpoznatija znamenitost

Glavna znamenitost Nurneberga je poznati dvorac, koji se nalazi u sjeverozapadu Starog grada. Niz povijesnih građevina čine ovaj kompleks, a najviša točka je visoka čak 351 metar.

Nurneberg dvorac
Nurneberg dvorac

Ovaj dvorac se smatra najboljom i najvažnijom sačuvanom utvrdom u Europi, te je obavezna stanica kod razgledavanja Bavarske. Mnogi ga nazivaju i gradskom tvrđavom, a u njemu su boravili svi njemački kraljevi od 1050. do 1571. godine.

Članci u istoj kategoriji: