Igra je jedan od najvažnijih dijelova odrastanja, kroz koji djeca imaju priliku naučiti mnoge stvari. Od vježbanja fine motorike ruku pa sve do igranja uloga, igra će djetetu pomoći da razumije svijet oko sebe na zabavan način. 

Ipak, kada je odabir igračaka u pitanju, često je odraslima teško od silnog izbora znati koja će igračka djeci biti zanimljiva dulje vrijeme, a koja će biti hit samo dok je nova. Općenito, savjet je da birate igre koje omogućuju igru na više razina i potiču maštu. Primjerice, vlakovi igračke koje osim samog vlaka predstavljaju i izazov dizajniranja i slaganja željeznice.

Razni modeli vlakova

Danas se na tržištu mogu pronaći uistinu razni modeli vlakova:

  • Moderni
  • Električni
  • starinski parni, 
  • modeli koji sliče na Japanske bullet vlakove
  • jednostavni drveni vlakovi igračke

O tome koliko je model kompliciran te koliko je kvalitetan ovisit će i njegova cijena, pa je dobro između ostaloga odrediti si i okvirni budžet. Vlakovi igračke za djecu uglavnom dolaze s tračnicama po kojima se vlak vozi, iako neki modeli za manju djecu umjesto po tračnicama mogu voziti bilo gdje jer imaju skrivene kotače. Svakako provjerite dobivate li i tračnice u kompletu.

Vlakovi igračke za djecu uglavnom dolaze s tračnicama po kojima se vlak vozi

Dodatne opcije za dječju igru

Prije no što uopće krenete razmatrati razne modele i setove igrački vlakova, dobro je da razmislite o tome što sve želite da vaš model ima. Oni najjednostavniji modeli, najčešće drvene igračke vlakovi, od „dodatne opreme“ neće imati ništa, dok će oni skuplji najčešće imati mogućnost pokretanja na baterije. 

Uz to, neki drveni vlakovi također mogu proizvoditi zvukove, na primjer zvuk trube vlaka ili pak zvuk parnog stroja ili motora koji pokreće vlak. Ako mislite da će se dijete često igrati s ovim vlakovima, izbjegavajte opcije koje proizvode zvukove i kreću se iz dva razloga. Prvi, jer će mehanizam za kretanje ionako stradati za vrijeme igre, a drugi, kako ne biste morali stalno slušati buku.

Igra za cijelu obitelj

Veći setovi vlakova igrački odličan su poklon tražite li igračku sa kojom će se moći igrati cijela obitelj. Najčešće osim lokomotiva i vagona takvi setovi također sadrže i nekoliko vrsta tračnica od kojih sami možete sastaviti svoju željeznicu, garažno mjesto za lokomotivu, pa čak i figure vlakovođe, konduktera i putnika, flore i faune oko vlaka. Imajte ipak na umu kako su takvi modeli puni malih dijelova, pa nisu prilagođeni za manju djecu.

YouTube video

Razne opcije za igru

Ako tražite vlakove igračke koji dolaze u setu s tračnicama, imajte na umu kako će oni ipak biti nešto skuplji od samih igrački. Ipak, takvi setovi odlična su prilika da potaknete djecu na maštovitu igru. Pronađite setove koji nude različite vrste tračnica, sa skretnicama, zaobljenom prugom, mostovima i sličnim komadima – uz njih će dijete lako moći samo kreirati svoju željeznicu te ju prilagoditi za igru s drugim igračkama. 

Ako tražite vlakove igračke koji dolaze u setu s tračnicama, imajte na umu kako će oni ipak biti nešto skuplji od samih igrački.

Slaganje i kreiranje željezničke pruge samo po sebi može biti zabavan element igre koji otvara nove mogućnosti i djetetu otvara vrata prema satima igre i zabave.

Kvaliteta igračaka je vrlo važna

Također, prije kupnje se dobro uvjeriti i u kvalitetu igrački, pogotovo kada su u pitanju drvene igračke. Općenito, drvene igračke vlakovi najotpornije su na dječju igru, pa su šanse da se pokidaju najmanje, no također često nude i najmanje opcija. 

S druge strane, većina igrački vlakova na koje ćete naići napravljeni su od plastike. Ipak, od modela do modela postoje velike razlike, pa je neko generalno pravilo da što set ima više dijelova, to je prilagođeniji za stariju djecu pa će ga vjerojatno biti lakše i pokidati. Stoga svakako odabranu drvenu igračku prilagodite i dobi djeteta za koje ga birate.

Drvene igračke za više generacija

Drvene igračke za djecu su prije nekoliko desetaka godina bile gotovo pa standard, ali ipak, u današnje vrijeme teško ih je pronaći na policama trgovina. Ipak, iako se radi o nešto većem ulaganju, dječje drvene igračke dugotrajnije su od onih plastičnih te se mogu koristiti generacijama. 

Drvene igračke za djecu su prije nekoliko desetaka godina bile gotovo pa standard

Danas se drvene igračke mogu pronaći u nizu različitih oblika. Kocke za slaganje odlična su opcija za mlađu djecu, a za one najmanje dobra ideja su oblici s pločom s rupama. Osim raznih vrsta drvenih igračaka za slaganje, poput cesta i tračnica, često se mogu pronaći i u obliku:

  •  vozila
  •  velikih i malih životinja
  •  sitnih kućanskih predmeta itd.

A taj veliki spektar različitih opcija otvara široka vrata svijeta igre više generacija djece.

Članci u istoj kategoriji: