Iako su davno u prošlosti glavni izvor rasvjete bile svijeće, ograničenost njihove upotrebe odavno smo prerasli i danas kada biramo rasvjetu možemo odabrati ono što nam odgovara iz velikog asortimana rasvjetnih tijela. Pojavom električne energije pojavila se i električna rasvjeta što je otvorilo velika vrata i za razvoj rasvjetnih tijela kao jednog od elementarnih ukrasa naših domova. Upravo zbog toga, rasvjetna tijela danas se mogu pronaći u jako mnogo različitih trgovina.

Vrste rasvjetnih tijela

Rasvjetna tijela razlikujemo s obzirom na ono za što ih koristimo. Najveći dio rasvjetnih tijela odnosi se na rasvjetu za unutrašnje prostorije, od različitih lustera, plafonjera, lampi te halogenu rasvjetu. Također svoju kategoriju rasvjetnih tijela ima i vanjska rasvjeta, kako u osobnim vrtovima tako i na ulicama i u prometu. Za rasvjetu unutarnjih prostorija koristimo svjetiljke sa žaruljama ili fluorescentim cijevima.

Žarulje su bolja opcija za naša rasvjetna tijela jer pružaju bolje osvjetljenje. Također treba istaknuti da bilo da je riječ o običnim ili halogenim žaruljama, one daju oštrije sjene, ali osvjetljenje koje pružaju je isto tako neujednačeno. Rasvjetna tijela ključan su dio naših života i život je danas nezamisliv bez njih. Ali najviše pažnje ipak treba obratiti na njihovu dobru kombinaciju i učinkovitost.

Rasvjetna tijela i naš dom

Svatko od nas prilikom uređenja svoga doma želi obratiti pažnju na svaki mogući detalj kako bi prostor u kojem boravimo zablistao te nam pružio sigurno utočište. Bitno je i da u opremanje i dizajn unesemo i dio sebe i svog karaktera, a rasvjetna tijela nam to omogućavaju. Danas se na tržištu može naći velik asortiman te svatko može naći upravo ono što traži. Bilo da je riječ o prekrasnom raskošnom lusteru iznad stola u blagavaoni ili diskretnoj plafonjeri koja ne odvlači pažnju s drugih detalja u vašem domu, rasvjetna tijela služe da pružaju mnoštvo svjetla i ugodan ambijent. U sobi vašeg djeteta nezamjenjivi su dio njihovih života i danas se mogu pronaći različita rasvjetna tijela sa tematikom crtića ili drugih zabavnih sadržaja koja će ih oduševiti. Ugradbene svjetiljke sve su češći odabir kao rasvjetno tijelo jer stvaraju poseban ugođaj uz zauzimanje minimalnog prostora.

YouTube video

Odabir rasvjetnog tijela koje vam odgovara u potpunosti je stvar vaših želja i kupovne moći, ali što god odabrali bitno je misliti i na uštedu energije.

Članci u istoj kategoriji: